Izvor: B92, 26.Mar.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rumunija: Porez na polovna vozila

Bukurešt -- Rumunija će braniti svoju politiku carina na uvoz polovnih automobila, iako je zbog nje suočena sa tužbom Evropske unije.

Unija naime tvrdi da je u pitanju diskriminacija prema ostalim članicama EU, izjavio je rumunski premijer Kalin Taričceanu. EU je svojim novim članicama - Rumuniji, koja se priključila Uniji januara ove godine, i Malti, koja je u EU ušla 2004 - prošle sedmice uputila formalni zahtev da izmene propise o uvoznim carinama, ocenjujući ih kao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << protivzakonite.

Bukurešt, međutim, smatra da carine, koje mogu da dostignu i 7.000 evra za kola stara šest godina, pomažu zaštiti čovekove okoline jer obeshrabruju uvoz starih vozila koja zgađuju vazduh mnogo više od novih.

EU namerava da preda čitav slučaj Evropskom sudu pravde ukoliko dve zemlje ne izmene propise. Pres biro vlade u Bukureštu najavio je da će kabinet ove sedmice raspravljati o odgovoru Briselu, preneo je Rojters.

Taričeanu je, međutim, izjavio da će se "u Briselu boriti za Rumuniju" i da odbija da "pretvori Rumuniju u smetlište Evrope".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.