Rumunija: Porez na polovna vozila

Rumunija će braniti svoju politiku carina na uvoz polovnih automobila, iako je zbog nje suočena sa tužbom Evropske unije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.03.2007.

15:59

Default images

Unija naime tvrdi da je u pitanju diskriminacija prema ostalim članicama EU, izjavio je rumunski premijer Kalin Taričceanu. EU je svojim novim članicama - Rumuniji, koja se priključila Uniji januara ove godine, i Malti, koja je u EU ušla 2004 - prošle sedmice uputila formalni zahtev da izmene propise o uvoznim carinama, ocenjujući ih kao protivzakonite.

Bukurešt, međutim, smatra da carine, koje mogu da dostignu i 7.000 evra za kola stara šest godina, pomažu zaštiti čovekove okoline jer obeshrabruju uvoz starih vozila koja zgađuju vazduh mnogo više od novih.

EU namerava da preda čitav slučaj Evropskom sudu pravde ukoliko dve zemlje ne izmene propise. Pres biro vlade u Bukureštu najavio je da će kabinet ove sedmice raspravljati o odgovoru Briselu, preneo je Rojters.

Taričeanu je, međutim, izjavio da će se "u Briselu boriti za Rumuniju" i da odbija da "pretvori Rumuniju u smetlište Evrope".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

12 h

Podeli: