Izvor: B92, 19.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rumuni protiv smenjivanja Baseskua

Bukurešt -- Rumuni su se danas na referendumu izjasnili protiv smenjivanja predsednika Trajana Baseskua, pokazale su prve projekcije.

Dva odvojena istraživanja sprovedena za rumunsku televiziju pokazala su da je između 75 i 78 odsto učesnika referenduma glasalo protiv toga da Basesku bude smenjen, zbog optužbi njegovih političkih protivnika da je prekoračio predsednička ovlašćenja.

Rumunski parlament je prošlog meseca suspendovao Baseskua sa funkcije predsednika >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i raspisao referendum o njegovom opozivu, optužujući ga da je kršio ustav i gurnuo zemlju u politički ćorsokak.

Inicijativu za smenjivanje Baseskua podnela je Socijaldemokratska partija premijera Kalina Popeskua Taričeanua.

Basesku je optužio parlament da su zahtevi da bude smenjen odgovor na njegovu kampanju protiv korupcije, koja godinama nagriza novu članicu EU, Rumuniju.

Prošlog meseca pet vladajućih i opozicionih partija ignorisalo je presudu suda da Basesku nije zloupotrebio ovlašćenja i glasalo je u parlamentu za njegovu suspenziju optuživši ga za kršenje ustava.

Prema rumunskom zakonu, parlament može da suspenduje predsednika koji ima ograničena ovlašćenja i ne može da raspusti parlament ili otpusti premijera.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.