Subota, 19.05.2007.

11:49

Rumuni protiv smenjivanja Baseskua

Rumuni su se danas na referendumu izjasnili protiv smenjivanja predsednika Trajana Baseskua, pokazale su prve projekcije.

Izvor: Beta

Default images

Dva odvojena istraživanja sprovedena za rumunsku televiziju pokazala su da je između 75 i 78 odsto učesnika referenduma glasalo protiv toga da Basesku bude smenjen, zbog optužbi njegovih političkih protivnika da je prekoračio predsednička ovlašćenja.

Rumunski parlament je prošlog meseca suspendovao Baseskua sa funkcije predsednika i raspisao referendum o njegovom opozivu, optužujući ga da je kršio ustav i gurnuo zemlju u politički ćorsokak.

Inicijativu za smenjivanje Baseskua podnela je Socijaldemokratska partija premijera Kalina Popeskua Taričeanua.

Basesku je optužio parlament da su zahtevi da bude smenjen odgovor na njegovu kampanju protiv korupcije, koja godinama nagriza novu članicu EU, Rumuniju.

Prošlog meseca pet vladajućih i opozicionih partija ignorisalo je presudu suda da Basesku nije zloupotrebio ovlašćenja i glasalo je u parlamentu za njegovu suspenziju optuživši ga za kršenje ustava.

Prema rumunskom zakonu, parlament može da suspenduje predsednika koji ima ograničena ovlašćenja i ne može da raspusti parlament ili otpusti premijera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija: Kinezi, nerazumni ste

Veliki sporazum o gasovodu između Rusije i Kine navodno je u zastoju zbog onoga što Moskva smatra "nerazumnim zahtevima Pekinga u pogledu cena i nivoa snabdevanja".

8:35

3.6.2024.

1 d

Podeli: