Rok za realizaciju ugovora o kupovini aviona je 1. april

Izvor: Večernje novosti, 14.Dec.2018, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rok za realizaciju ugovora o kupovini aviona je 1. april

Krajnji rok za potpisivanje ugovora o kupovini borbenih aviona od Izraela i početak realizacije tog posla je 1. april naredne godine Krajnji rok za potpisivanje ugovora o kupovini borbenih aviona od Izraela i početak realizacije tog posla je 1. april naredne godine, a ako do toga ne dođe ova trgovina bi mogla da propadne, piše Jutarnji list. Iako je ministar obrane Damir Krstičević juče nakon sednice saborskog Odbora za obranu kazao da Hrvatska može dogovor SAD i Izraela >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << da čeka koliko god treba, ovaj zagrebački dnevnik piše da je činjenida da je vremena za dogovor sve manje na šta je, podsećaju, počela da upozorava i predsednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja je vrhovni komandant. Pozivajući se na informacije iz Ministarstva odbrne, Jutarnji piše da je 1. april naredne godine definisan kao krajnji datum za početak realizacije posla s Izraelom, jer se u tom slučaju još može stići da prva dva aviona F-16, kako je planirano, stignu u Hrvatsku 2020.PROČITAJTE JOŠ: SRBIJA IZRAELU: Šta će vaši avioni na proslavi Oluje?; LOVAC NA NACISTE EFRAIM ZUROF: Uznemiren sam zbog učešća Navodi se, naime, da je do dolaska prvih aviona u Hrvatsku potrebno sprovesti i obuku pilota, tehničara i inženjera. Za obuku pilota potrebno je osam meseci, a za obuku tehničara i inženjera 10 meseci. Realizacija ove nabavke, ukazuje se, i dalje zavisi od dogovora SAD i Izraela. Prema dostupnim informacijama dve strane vode razgovore, piše list i dodaje da su, međutim, pozicije i dalje iste. Barak Ravid, novinar izraelskog Chanala 10, koji je prvi objavio informacije o sukobu SAD i Izraela oko prodaje Baraka, objavio je da su mu pojedini zvaničnici Stejt Departmenta rekli da u razgovorima s Izraelom postoje brojne razlike koje treba rešiti. "Vlada predsednika Trampa želi da odobri sporazum do kraja ove godine, ali je uslov za to da Izrael ukloni svoje sisteme koje su instalirali u avione", tvrdi Ravid. U tom slučaju, navodi se, čvrsti stav Hrvatske je da avione neće kupiti. Upitan juče da li je Izrael ikada Hrvatsku obavestio o američkim uslovima za prodaju aviona trećoj strani, odnosno da ne smeju da prodaju nadograđene avione, ministar Krstičević je izbegao direktan odgovor.

Nastavak na Večernje novosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Jutarnji list": Rok za realizaciju ugovora o kupovini aviona je april, u suprotnom ova trgovina PROPADA

Izvor: Blic, 14.Dec.2018

Krajnji rok za potpisivanje ugovora o kupovini borbenih aviona od Izraela i početak realizacije tog posla je 1. april naredne godine, a ako do toga ne dođe ova trgovina bi mogla da propadne, piše "Jutarnji list".

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.