Izvor: S media, 09.Jan.2013, 08:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rođendan Republike Srpske: Dodik posthumno odlikovao heroja Srđana Aleksića (VIDEO)

Dan Republike Srpske i krsna slava Sveti Stefan obeleženi su danas nizom manifestacija u više gradova, a centralna svečanost tim povodom održana je u Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci, gde je održana akademija pod nazivom "Iz Srpske s ljubavlju".

U Saborom hramu Hrista Spasitelja jutros je održana liturgija, a zaslužni građani su dobiti odlikovanja. Predsednik RS Milorad Dodik posthumno je odlikovao heroja Srđana Aleksića, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << koji je pre dve decenije smrtno stradao spašavajući život jednom Bošnjaku.

- Vraćanje izvornom Dejtonskom sporazumu naš je politički pravac - poručio je Dodik. - To znači da je za svaku odluku na nivou BiH potreban prethodni sporazum strana, kao što je i predviđeno važećim Ustavom, a strane su Republika Srpska i Federacija BiH. Srpska neće pristati da trajno provodi odluke koje su nametnuli visoki predstavnici, donesene na neustavan i nezakonit način, protivno njenim interesima.

Kako je nastala RS

Skupština srpskog naroda BiH je 9. januara 1992. godine donela Deklaraciju o proglašenju RS.

Skupština srpskog naroda BiH osnovana je oktobra 1991. godine. Administrativno središte te institucije bilo je najpre u Sarajevu, gde je i proglašena deklaracija, a tokom rata u BiH bilo je izmešteno na Pale.

Od 1998. godine sedište Narodne skupštine RS je u Banjaluci.

Zvanično glavni grad RS je i dalje Sarajevo, što je navedeno i u Ustavu RS iz februara 1992. godine.

RS, kojoj je Dejtonskim mirovnim sporazumom iz novembra 1995. godine pripalo 49 procenata teritorije BiH, ima površinu nešto manju od 25.000 kilometara kvadratnih, jedan je od entiteta BiH.

RS je po državnom uređenju parlamentarna republika, a predsednik skupštine je Igor Radojičić.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Bosna i Hercegovina ne predstavlja politički i istorijski interes srpskog naroda i da je moguće da za 10 ili 15 godina neće ni postojati, jer za to ne postoji volja dva od tri konstitutivna naroda.

(Tanjug)

Foto: Prt Scr/infobiro

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.