Rasprava u Saboru o poverenju vladi

Izvor: RTS, 10.Nov.2017, 20:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rasprava u Saboru o poverenju vladi

U Hrvatskom saboru od jutros traje rasprava o poverenju Vladi. Deo opozicije, predvođen SDP-om, traži opoziv hrvatske vlade zbog situacije sa "Agrokorom". Glasanje o poverenju vladi Andreja Plenkovića očekuje se posle 22 sata, a procene su da će imati dovoljno glasova da kabinet opstane. Ovo je treći put da se u Saboru raspravlja o poverenju Plenkovićevoj vladi.
Rasprava u Hrvatskom saboru o zahtevu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dela opozicije predvođene najuticajnijim SDP-om, započeta jutros, traje u poslaničkim klubovima, a glasanje se očekuje oko 22 sata.

Opozicija je pokrenula inicijativu za opoziv vlade zbog situacije sa "Agrokorom" koja više meseci potresa Hrvatsku.
Inače, burnu raspravu u Saboru dodatno je uzburkala izjava predsednice Kolinde Grabar Kitarović koja je u dva dana žestoko kritikovala Plenkovićevu vladu, poručivši da je Hrvatska praktično u vanrednom stanju i da građani ne žele da životare, već da žive.
Očekuje se da će Sabor da izglasa poverenje vladi koju, prema podacima koje je ranije danas izneo portal 24 sata, ne podržava 77 odsto hrvatskih građana.
Ovo je treći prolazni test Plenkovićeve vlade, a on je uveren da će vlada ostati i da će i ovo izglasavanje poverenja biti neuspešno kao prethodna dva.
Tokom tročasovne rasprave u Hrvatskom saboru nakon izlaganja lidera opozicionog SDP-a Davora Bernardića, čija stranka je podnela inicijativu za opoziv vlade zbog slučaja "Agrokor", pale su teške reči, a premijer Andrej Plenković je rekao da je zbog tog koncerna Hrvatska bila u krizi.
Osvrnuvši se na izlaganje Bernardića, Plenković je ponovio da vlada u potpunosti odbacuje sve predloge opozicije za njen opoziv.
Bernardiću je zamerio to što je u svom izlaganju prečesto upotrebljavao reč "spin", te dodao:" Pa neki Englezi u celom životu ne izgovore tu reč koliko ste je vi puta danas rekli".
"Pred nama je bila kriza, privredni i finansijski cunami kakav Hrvatska nije mogla ni da zamisli", rekao je Plenković. 
Vlada se, tvrdi, s tim problemom suočila usvajanjem Zakona o vanrednoj upravi u društvima od sistemskog značaja i time izbegla ogromne troškove za državni budžet.
Rekao je i da ceo taj proces Hrvatsku nije koštao ni jednu jedinu kunu.
Plenković je odbacio tvrdnje opozicije da je država intervenisala i nacionalizovala "Agrokor".
"Postupili smo prema načelu srazmernosti, u skladu sa Ustavom, jer je ovde opšta dobrobit najvažnija i time smo se vodili", rekao je premijer.
Dodao je da bi alternativa značila otvaranje stečajnog postupka pred nekoliko sudova u Hrvatskoj i izazvala potpuni haos u privredi, dok bi posledice bile takve da Hrvatska ne bi ostvarila najbolju turističku sezonu.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Vlada Andreja Plenkovića "preživela" glasanje u Saboru

Izvor: RTS, 11.Nov.2017, 01:14

. Nakon celodnevne burne rasprave hrvatski poslanici su u ponoć glasali o poverenju vladi Andreja Plenkovića. Od 137 prisutnih poslanika njih 59 je glasalo protiv Plenkovićeve vlade, dok je premijer dobio podršku 78 poslanika.

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.