Prvostepena presuda upravniku logora u Hrasnici uznemirila zvaničnike BiH

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Jul.2020, 16:40

Prvostepena presuda upravniku logora u Hrasnici uznemirila zvaničnike BiH

Dan nakon što je u Beogradu izrečena prvostepena presuda od 10 godina zatvora bivšem pripadniku tzv. Armije BiH Huseinu Mujanoviću za ratni zločin nad srpskim civilima u Sarajevu tokom poslednjeg rata, reagovali su bosanski zvaničnici optužujući Srbiju da je zloupotrebila međunarodno pravo.

Tužilaštvo je za Mujanovića tražilo najpre 15 godina zatvora, a u optužnici koja je protiv njega podignuta prošle godine stoji, između ostalog da je kao ratni upravnik logora >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u sarajevskom naselju Hrasnica počinio zločine nad srpskim civilima u tom naselju i Sokolović koloniji.

Optužnica je sudu predata 25. decembra prošle godine.

Mujanović je uhapšen krajem jula 2018. na graničnom prelazu Priboj-Uvac, prema poternici MUP-a Srbije.

U bazi beogradskog Centra za istraživanje srpskih stradanja u 20. veku Mujanović je registrovan kao upravnik logora u Hrasnici od jula do kraja septembra 1992.

Prema podacima ovog centra, za vreme upravljanja Mujanovića ovim logorom ubijeno je više od 10 logoraša Srba, a u tom logoru su vršena i surova mučenja zatvorenika.

Mujanović je bio pripadnik muslimansko-hrvatskih formacija i na teret su mu stavljeni zločini protiv srpskih civila u periodu od aprila 1992. godine do kraja 1994. godine u naseljima Hrasnica i Sokolović kolonija.

Optužnica ga tereti da je kao upravnik vojničkog pritvora tzv. Armije BiH protivzakonito zatvorio 30 civila srpske nacionalnosti.

Prema navodima optužnice, on je izdavao naredbe podređenima, ali je i sam učestvovao u nanošenju povreda zarobljenicima, od čega je preminulo sedam Srba.

Kada je Mujanović uhapšen predsedik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić izjavio je da je njegovo hapšenje samo "kap u moru" u pokušaju dokazivanja da su Srbi bili zlostavljani i ubijani u takvim logorima.

Dukić je naveo i da je tokom rata u Sarajevu bilo 126 logora za Srbe.

Dodik poručio Komšiću da ne drži lekcije Srbiji

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik pozvao je danas svog hrvatskog kolegu Željka Komšića da prestane da drži lekcije Srbiji, jer na to nema pravo.

Dodik je poručio da Komšić time samo problematizuje odnose BiH i Srbije umesto da doprinosi dobrosusedskim odnosima i regionalnoj saradnji.

"Srbija je država u punom smislu te reči, koja ima svoju demokratski izabranu vlast i regularan pravosudni sistem i nije nikakav 'režim', kako to često u javnosti pokušava nakaradno da plasira Komšić. U Srbiji postoji načelo vladavine prava koje se striktno primenjuje i poštuje", rekao je Dodik u izjavi za Srnu.

Dodik je to rekao komentarišući Komšićevu izjavu povodom presude Višeg suda u Beogradu koje je osudilo na 10 godina zatvora nekadašnjeg upravnika vojničkog logora za Srbe "Ilidža" u Hrasnici Huseina Mujanovića.

Komšić je, naime, povodom presude izneo niz optužbi na račun Srbije, a Dodik kaže da ne može da napada jednu demokratsku i civilizovanu zemlju kao što je Srbija.

"Mešanje u pravosuđe jedne suverene zemlje kao što je Srbija može samo negativno i destabilizujuće da utiče na doborosusedske odnose i međusobnu saradnju", rekao je Dodik.

Kojić o presudi Mujanoviću:Sudovi BiH nisu hteli da mu sude

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Milorad Kojić smatra da presudu Višeg suda u Beogradu, kojom je nekadašnji upravnik vojničkog pritvora Ilidža u Hrasnici Husein Mujanović osuđen na 10 godina zatvora, pokazuje da pravosuđe na nivou BiH nije htelo da procesuira ovaj zločin.

"Tužilaštvo za ratne zločine i Sud u Srbiji osudilo je prvostepeno Mujanovića za ratne zločine, dok je pravosuđe na nivou BiH ovaj predmet držalo u svojim fiokama, ne želeći da ga procesuira", rekao je Kojić u izjavi za Srnu, a prenela je RTRS.

Istakao je da je pored svih poteškoća u smislu nedostupnosti državljana BiH pravosuđe Srbije pokazalo da ima nameru da se procesuiraju zločini koji su evidentni i počinjeni.

"Na ovaj način je pokazano da ima dovoljno dokaza i da se ovaj zločin mogao procesuirati pred pravosuđem na nivou BiH", rekao je Kojić.

On je rekao da Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica traži da svi dokazi u ovom predmetu budu uzeti u obzir i da Tužilaštvo BiH procesuira i ostale odgovorne za te zločine.

"Ako nemaju kapacitete, neka ustupe predmete Tužilaštvu za ratne zločine Srbije, koje je na ovom primeru pokazalo da se ovaj predmet može procesuirati i da druga odgovorna lica treba da dobiju adekvatnu kaznu za zločine koje su počinili na tom području i u to vreme", naveo je Kojić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.