Prvi slučaj malih boginja u Crnoj Gori, zaraženo dijete nije vakcinisano

Izvor: VOA, 29.Mar.2024, 15:26

Prvi slučaj malih boginja u Crnoj Gori, zaraženo dijete nije vakcinisano

Podgorica — Institut za javno zdravlje Crne Gore (IJCZG) saopštio je u petak da je potvrđen prvi slučaj morbila (malih boginja) kod djeteta uzrasta osam godina koje je boravilo u Sarajevu. Iz Instituta su saopštili da dijete nije vakcinisano, kao i da je sa grupom od 60 djece i desetak trenera bilo na sportskom takmičenju u Sarajevu odakle je infekcija i importovana. Direktor instituta Dragan Laušević rekao je da je inficirano dijete iz Bara, da se dobro osjeća , te da se nalazi na kućnom liječenju. Na konferenciji za novinare je saopšteno da Institut prati neposredne kontakte i ostalu djecu iz grupe. “Za sada još niko nije razvio simptome”, kazao je načelnik Centra za imunoprofilaksu u Institutu za javno zdravlje Adis Martinović. Direktor Instituta za javno zdravlja kaže da je, s obzirom na epidemiološku situaciju u zemljama regiona, “bilo pitanje trenutka kada će se morbili pojaviti u Crnoj Gori”. On je saopštio da je u Bosni i Hercegovini registrovano 946 oboljelih od malih boginja, u Srbiji 40, a u Albaniji 18 inficiranih. Laušević apeluje na roditelje da vakcinišu djecu i ukazuje da je vakcina bezbjedna i djelotvorna. “Najbolja metoda prevencije je vakcina, a mi koristimo vakcinu staru 60 godina koja je efikasna i daje fantastične rezultate”, navodi Laušević i ukazuje: “Ukupno imamo 27.000 djece koja nisu primila prvu dozu vakcine i još oko 20.000 djece koja nisu primila drugu dozu. Dolazimo u situaciju da bacamo vakcine zbog isteka roka”, rekao je Laušević Iz Instituta je objašnjeno da se virus morbila prenosi “direktnim kontaktom sa nazofaringealnim sekretom zarazne osobe kao i vazdušno-kapljičnim putem – inhalacijom aerosola infektivnih kapljica koje prilikom kijanja, kašljanja ili govora zarazne osobe izbacuju u svoju okolinu. Virus, upozoravaju, može ostati u vazduhu i na površinama još oko 2 sata pošto inficirana osoba napusti prostoriju. Nadležni upozoravaju da su “male boginje jedna od najzaraznijih bolesti, sa stopom sekundarnog javljanja većom od 90% među izloženim i osjetljivim pojedincima (9 od 10 osjetljivih osoba oboli kada se nalazi u bliskom kontaktu sa oboljelim)”. U Crnoj Gori trenutni procenat koji je dobio prvu dozu vakcine kod djece rođene 2018. iznosi 79,8 odsto, dok je za rođene 2019. 74,5 procenata. “S obzirom da je neophodno da obuhvat za sprječavanje epidemije iznosi najmanje 95 odsto ciljne populacije jasno je da postoji značajan rizik za masovnije obolijevanje”, poručili su iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Male boginje i u Crnoj Gori

Izvor: VOA, 29.Mar.2024

Institut za javno zdravlje Crne Gore (IJCZG) saopštio je u petak da je potvrđen prvi slučaj morbila (malih boginja) kod djeteta uzrasta osam godina koje je boravilo u Sarajevu. Iz Instituta su saopštili da dijete nije vakcinisano.

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.