Prvi profesori crnogorskog jezika

Izvor: B92, 19.Okt.2012, 23:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi profesori crnogorskog jezika

Nikšić -- U Nikšiću odškolovana prva generacija profesora za crnogorski jezik. Diplome nisu validne, smatra profesor Svetozar Ćiraković.

Iako je pre nekoliko godina crnogorski jezik zaživeo u Ustavu Crne Gore kao službeni, ali i u školskom sistemu, tek pre tri dana iz klupa Filozofskog fakulteta u Nikšiću sa Odseka za crnogorski jezik i književnost izašla je prva generacija profesora s diplomom tog jezika.

Paradoks je da su im predavači bili profesori srpskog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ili srpskohrvatskog jezika. Reč je o studentima Marijani Pajović (prosečna ocena 8,03), Zorici Nedić (8,05), Snežani Bošković (8,04), Dragani Bajčeti (7,50), Katarini Bigović (9,97) i Novici Vujoviću (9,00), koji su upisani u junskom roku 2008. godine.

"Crna Gora je konačno dobila prve diplomirane profesore crnogorskog jezika i južnoslovenskih književnosti. Trajna misija je stvaranje i promovisanje crnogorskog jezika i književnosti kao neprikosnovenih vrednosti. Verujem da smo na dobrom putu da kroz budući rad, kako naš, tako i naših diplomiranih studenata, doprinesemo još snažnijem profilisanju našeg jezičkog, književnog i kulturnog identiteta i integriteta u skladu sa interesima crnogorske nauke, kulture i države", kazala je na svetkovini upriličenoj ovim povodom profesorica Vesna Janković Vukićević.

Pre četiri godine prvi put se pomenulo ime ovog studijskog programa na konkursu Univerziteta Crne Gore, kada je traženo 15 studenata na budžetu, a ove ih je 35. U prvoj godini radilo je osam doktora nauka i sedam magistara, a danas četiri redovna profesora, isto toliko vanrednih, devet docenata...

"Nadamo se da će biti posla za nas. Očekujemo da već iduće godine odradimo pripravnički staž", poručuju diplomci.

Umesto čestitki, profesor Svetozar Ćiraković upozorava ove mlade ljude na stečenu "diplomu neknjiževnog srpskog jezika".

"I zbog toga one ne mogu biti validne. Imaće grdnih muka u budućnosti, jer sa tim zvanjem neće moći nigde da rade osim u Crnoj Gori, i to samo dok je aktuelni režim na vlasti. Niko u regionu ih neće prihvatiti i eto im nevolje", kaže za "Novosti" Ćiraković, profesor srpskog jezika, koji je pre osam godina sa 25 kolega iz Nikšića i jednim iz Herceg Novog ostao bez posla, jer se usprotivio promeni imena nastavnog predmeta srpski jezik u maternji. Danas on predaje srpski u susednoj Albaniji.

"Dovoljno je istaći da su studentima bili predavači upravo sa diplomama srpskog ili srpskohrvatskog jezika..."

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Diplome profesora crnogorskog jezika nisu validne?

Izvor: medio.rs, 20.Okt.2012, 11:00

Predavači im bili profesori srpskog ili srpskohrvatskog jezika

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.