Prva žrtva izbegličke krize u Mađarskoj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Sep.2015, 12:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prva žrtva izbegličke krize u Mađarskoj

Muškarac iz Pakistana poginuo je u Mađarskoj pošto se srušio na pruzi kada je grupa od oko 350 migranata pobegla sa železničke stanice u mestu Bičke, gde su vlasti držale oko 800 izbeglica, saopštila je danas mađarska policija.

Saopštenje, za koje agencija AP navodi da je iznenađujuće, usledilo je nakon što je ranije tokom dana grupa od oko 1.200 izbeglica sa železničke stanice Keleti u Budimpešti krenula pešice put Austrije.

Mađarska vlada saopštila >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je večeras da će obezbediti oko 100 autobusa kojima bi se na stotine izbeglica prevezlo do granice sa Austrijom. Nešto kasnije, Beč je saopštio da se priprema za doček izbeglica, uz obećanje da ih neće ostaviti na cedilu.

Šef kabineta mađarskog premijera Janoš Lazar rekao je u parlamentu da će autobusi biti upućeni jer "ne sme da se ugrozi bezbednost mađarskog saobraćaja", dodajući da će se to dogoditi u narednih nekoliko sati, prenele su agencije.

"To ne znači da će oni automatski moći da napuste zemlju. Čekamo odgovor austrijske vlade", naveo je Lazar.

Lazar je dodao da je Mađarska tražila od Austrije da razjasni svoj stav prema izbeglicama, ali da još nije dobila odgovor.

"Migrantska kriza potresa Mađarsku", naglasio je Lazar i za krizu optužio nemačke "kontradiktorne poruke" i nesposobnost Evropske unije.

Prva žrtva izbegličke krize u Mađarskoj

Muškarac iz Pakistana poginuo je danas u Mađarskoj pošto se srušio na pruzi kada je grupa od oko 350 migranata pobegla sa železničke stanice u mestu Bičke, gde su vlasti držale oko 800 izbeglica, saopštila je danas mađarska policija.

U saopštenju se navodi da policajci nisu jurili grupu odbeglih migranata, a muškarac se srušio oko 800 metara od stanice u Bičkeu, zapadno od Budimpešte, preneo je Rojters.

Mađarske vlasti danima sprečavaju izbeglice iz Sirije i iz drugih zemalja da otputuju u Austriju i Nemačku.

Parlament Mađarske je usvojio amandmane kojima se pooštravaju zakoni o zaštiti granice i migraciji tako da će prelazak i oštećenje pogranične ograde biti krivično delo, a ilegalan prelazak granice će nositi maksimalnu kaznu od tri godine zatvora, navodi Rojters.

Pored toga, amandmani predviđaju da će duž mađarske granice sa Srbijom biti uspostavljene tranzitne zone, a krijumčarenje ljudi će nositi veće kazne nego do sad, precizira MTI.

Izbeglice će ubuduće moći da podnesu zahteve za azil na samim graničnim prelazima, a proces razmatranja tih zahteva će biti ubrzan.

Mađarsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je do sada ove godine 150.611 izbeglica podnelo zahtev za azil, među kojima 50.413 sirijskih državljana. Izbeglice su jutros, posle mirne noći, održali protest na železničkoj stanici u mestu Bičke, u kome je juče zaustavljen voz u koji su se ukrcali u Budimpešti. Oni su poručili da žele da idu u Nemačku, a ne u izbeglički kamp.

Skinhedi bacali petarde na izbeglički kamp na stanici Keleti u Budimpešti

Na železničkoj stanici Keleti u Budimpešti su danas ekstremni desničari bacili petarde u improvizovani izbeglički kamp na platou ispred stanice, usled čega su se čule dve glasne eksplozije, javlja izveštač Bi-Bi-Sija sa lica mesta.

"Mnogo izbeglica se zbog toga uplašilo, pa su neki od muškaraca pojurili mađarske desničare, koji su bili skinhedi", rekao je dopisnik britanske medijske kuće, Ben Braun.

On je dodao da je došlo do sukoba između izbeglica i skinheada, tokom kojih su bacane plastične boce, a pozvana je i interventna policija.

Braun navodi da su skinhedi očito došli ispred stanice Keleti kako bi "provocirali i podbadali" izbeglice.

Sukobi su se ubrzo smirili, a izbeglice su sele na pod platoa ispred Keletija u znak protesta, pošto im se ne dopušta da se ukrcaju na vozove za Austriju i Nemačku.

Probili kordon policije na stanici u mestu Bečke

Na stotine izbeglica je probilo policijski kordon na železničkoj stanici u mađarskom mestu Bičke i krenulo da trči železničkom prugom prema zapadu, ometajući saobraćanje vozova.

Migranti su iznenadili policajce na stanici pokuljavši odjednom iz prednjeg dela voza. Policija je uspela da uz veliku galamu, vrisku i plač dece zaustavi i vrati u voz samo manji deo od oko 500 migranata koliko se procenjuje da se nalazilo u njemu, prenosi AP.

Prema saopštenju reportera ove agencije, u sve većoj daljini se mogla videti grupa od najmanje 200 migranata kako trči duž pruge u pravcu 135 km udaljene Austrije.

Izbeglički kamp u Reski pod policijskom opsadom

U mađarskom mestu Reske, gde je smešten izbeglički kamp, večeras je vrlo bučno, a prisutan je veliki broj pripadnika policije opremljenih za razbijanje demonstracija.

Autobusi sa policijom neprestano pristižu i u jednom trenutku ih je bilo ukupno šest.

Uz spoljnu ogradu kampa na svakih pedesetak metara raspoređeni su policajci sa psima.

Kako javlja reporter Tanjuga sa lica mesta, migranti su se ranije večeras pobunili zahtevajući da izađu iz kampa.

Oni su udarali rukama u ogradu koja okružuje izbeglički kamp i vikali: "Sloboda", "Sloboda" i "Nemačka", "Nemačka".

Čuju se i sirene hitne pomoći, ali nije moguće utvrditi zbog čega su oni tu.

Novinarima i snimateljima nije dozvoljen ulaz u kamp, ali je moguće snimanje sa razdaljine od oko 50 metara od spoljne ograde.

Teško je proceniti koliko u kampu, sa najmanje 56 većih šatora, ima izbeglica.

Policija je tokom dana uhapsila nekolicinu izbeglica koji su tokom pobune policiju gađali kamenjem.

U jednom trenutku policija je iz kampa izvela ispred decu, žene i starije, i dala im vodu I hranu.

Očevici tvrde da se migranti unutar kampa međusobno tuku.

Kamp je osvetljen reflektorima poput onih na stadionima, a novopristigla policija razvlači nove kablove.

Na ogradi kampa su kamere sa infracrvenim zracima.

Na svaki dolazak autobusa sa policijom, iz kampa se čuju bučna reagovanja i zvižduci negodovanja.

Inače, mesto Reske se nalazi neposredno po prelasku iz Srbije u Mađarsku, dvestotinak metara od autoputa.

Povremeno policija izbeglice ubacuje u po jedan autobus i odvozi, ali niko ne zna gde.

Neki kažu da ih transportuju za Austriju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

USIJANA BUDIMPEŠTA: Izbeglice krenuli peške u Beč

Izvor: Kurir, 04.Sep.2015

Hiljade izbeglica i danas čeka vozove za zapadnu Evropu na stanici Keleti koja je bila zatvorena dva dana..BUDIMPEŠTA - Stotine iznerviranih izbeglica danima blokiranih kod železničke stanice Keleti u Budimpešti počeli su danas da skupljaju svoje stvari i najavili da će krenuti peške ka Beču...Mađarska...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.