Protest izbeglica, iz Budimpešte obećavaju da će peške u Beč

Izvor: RTS, 04.Sep.2015, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest izbeglica, iz Budimpešte obećavaju da će peške u Beč

Izbeglice su, posle mirne noći, protestovale na železničkoj stanici u mestu Bičke. Stotine migranata koji se danima nalaze na stanici Keleti skupljaju svoje stvari obećavajući da će ići peške u Beč. U mađarskoj prestonici sinoć održan protest podrške izbeglicama.
Izbeglice na želzničkoj stanici u mestu Bičke, zapadno od Budimpešte, pružaju "pasivan otpor" i odbijaju da budu transportovane >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u prihvatni centar, rekao je policijski zvaničnik Laslo Balaž.

Balaž, koji je šef Odeljenja za kontrolu granice nacionalne policije, rekao je na konferenciji za štampu da je pokrenuta istraga o videu koji kruži na internetu.
Na videu je prikazana upotreba suzavca protiv dece tokom noći u blizini mađarsko-srpske granice.
Izbeglice su jutros, posle mirne noći, održali protest na železničkoj stanici u mestu Bičke, u kome je juče zaustavljen voz u koji su se ukrcali u Budimpešti.
Oni su poručili da žele da idu u Nemačku, a ne u izbeglički kamp.
Stotine izbeglica koji se danima nalaze na železničkoj stanici Keleti u Budimpešti počeli su da skupljaju svoje stvari obećavajući da će ići peške u Beč, javio je AP.
Mađarske vlasti danima sprečavaju izbeglice iz Sirije i iz drugih zemalja da otputuju u Austriju i Nemačku.
Tokom protekle noći policija je ubedila 39 uglavnom Sirijaca da uđu u autobus da ih prebacili u imigracionu kancelariju u obližnjem gradu Đuru, javio je MTI.

Te izbeglice su juče vozom krenule iz Budimpešte na zapad kada je voz zaustavljen u mestu Nađsentjanoš.
Sinoć su održani protesti u Budimpešti u znak podrške izbeglicama. Protestni marš, u organizaciji grupe "Pomoć migrantima", krenuo je ispred železničke stanice Njugati i nastavio prema Trgu Lajoša Košuta u blizini parlamenta, a učestvovalo je između dve i tri hiljade ljudi.
Učesnici su nosili transparente na kojima je pisalo "Ne u moje ime", čime su iskazali svoje neslaganje sa merama koje planira da uvede mađarska vlada, a tiču se, između ostalog, slanja vojske na granice, kriminalizacije ilegalnog ulaska u zemlju i uspostavljanja tranzitnih zona uz granicu sa Srbijom.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Prva žrtva izbegličke krize u Mađarskoj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Sep.2015

Muškarac iz Pakistana poginuo je u Mađarskoj pošto se srušio na pruzi kada je grupa od oko 350 migranata pobegla sa železničke stanice u mestu Bičke, gde su vlasti držale oko 800 izbeglica, saopštila je danas mađarska policija...Saopštenje, za koje agencija AP navodi da je iznenađujuće,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Mađarska, izbeglice probile ogradu prihvatnog centra

Izvor: RTS, 04.Sep.2015

Oko 300 izbeglica probilo je ogradu prihvatnog centra kod Reske i zaputilo se ka auto-putu M5. Protest migranata u mestu Bičke. Sa stanice "Keleti" u Budimpešti izbeglice skupljaju stvari i poručuju da će peške u Beč. Više od 2.000 Mađara sinoć održalo protest podrške migrantima. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.