Hrvatski vojnik ubijen, dvojica ranjena u Kabulu, talibani preuzeli odgovornost

Izvor: RTS, 24.Jul.2019, 13:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatski vojnik ubijen, dvojica ranjena u Kabulu, talibani preuzeli odgovornost

Jedan od trojice hrvatskih vojnika povređenih u napadu bombaša-samoubice u Kabulu preminuo je u američkoj bolnici u Bagramu.
Vozilo hrvatske vojske u Kabulu jutros je napao bombaš-samoubica na motociklu trokolici. Tri vojnika su teško ranjena, a jedan od njih je kasnije preminuo u bolnici.

Stradali vojnik J. B. je 1992. godište, iz Sesveta, a u Hrvatskoj vojsci je pet godina. To >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << mu je bila prva međunarodna misija. Bio je angažovan na poslovima savetovanja i mentorisanja avganistanskih bezbednosnih snaga. 
Druga dvojica ranjenih vojnika su iz Osijeka i Vinkovaca. Jedan od njih je 1987. godište i u Hrvatskoj vojsci je 12 godina, a drugi je takođe 1992. godište. On je u vojsci pet godina.
Hrvatski ministar odbrane Damir Krstičević rekao je da jedan od njih ima prelom noge, a drugi povredu ruke.
Odgovornost za napad preuzeli su talibani, prenose avganistanski mediji.
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izrazio je saučešće zbog smrti hrvatskog vojnika u Avganistanu, objavila je hrvatska misija pri NATO-u.

Zbog toga će pred središtem Alijanse u Briselu u četvrtak biti spuštena zastava Hrvatske, saopštila je misija, prenosi Hina.
Hrvatski vojnici borave u Avganistanu od marta ove godine u sklopu NATO misije "Odlučna podrška", koja broji ukupno 104 pripadnika, od kojih je 14 žena. 
O operaciji "Odlučna podrška"
Mirovna misija "Odlučna podrška" u Avganistanu zapravo je nastavak operacije ISAF zadužene za obezbeđenje mira nakon rušenja talibanskog režima 2001. godine. Misija ISAF je završena 2014. godine.

Hrvatska je učešće u misiji počela 2003. godine, kada je u Avganistan upućeno 50 ljudi. Od početka misije ISAF do danas u Avganistanu je bilo više od 5.000 hrvatskih vojnika. U tom periodu Hrvatska je bila među retkim zemljama sa značajnijim brojem vojnika u misiji koja nije imala ljudskih gubitaka. Godine 2006. jedan vojnik je bio ranjen i bilo je nekoliko napada na hrvatske snage bez posledica.
Pripadnici hrvatske vojske imali su različite zadatke. Bili su ulozi savetnika, ali su i obezbeđivali objekte i ljude.
ISAF je prvo delovao u Kabulu, a potom u celoj zemlji. Na vrhuncu misije u Avganistanu je bilo 130.000 vojnika iz 50 zemalja. To je misija NATO sa najviše gubitaka.
Pre četiri godine počela je operacija "Odlučna podrška". Ostalo je ukupno 12.000 vojnika zaduženih za savetovanje i obučavanje avganistanskih snaga. Među njima je najviše vojnika iz SAD, čak oko 9.000. Na drugom mestu po zastupljenosti su Nemci sa 850 pripadnika.
Pored hrvatskih, u Avganistanu su i vojnici iz Crne Gore, BiH, Severne Makedonije i Slovenije.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Preminuo jedan od hrvatskih vojnika ranjenih u Avganistanu

Izvor: Radio 021, 24.Jul.2019

Jedan od trojice hrvatskih vojnika povređenih u napadu bombaša-samoubice u Kabulu, preminuo je u bolnici...Vozilo hrvatske vojske u Kabulu jutros je napao bombaš-samoubica. Tri vojnika su teško ranjena, a jedan od njih je kasnije preminuo u američkoj bolnici u Bagramu...Stradali vojnik J. B. je...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.