Predstavnici Srpske obustavljaju odlučivanje u zajedničkim institucijama

Izvor: RTS, 12.Feb.2020, 14:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstavnici Srpske obustavljaju odlučivanje u zajedničkim institucijama

Predsednica Srpske Željka Cvijanović rekla je da predstavnici Republike Srpske u zajedničkim institucijama obustavljaju rad u odlučivanju o bilo kojem pitanju iz nadležnosti organa BiH dok se ne usvoji novi zakon o Ustavnom sudu, prenosi RTRS.
Cvijanovićeva je nakon sastanka zvaničnika Republike Srpske, predstavnika Srpske u institucijama BiH, kao i lidera parlamentarnih političkih partija u Republici, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << rekla da je to prvi zaključak sastanka.

Predstavnici Srpske obustavljaju učešće u odlučivanju na nivou BiH dok se ne donese novi zakon o Ustavnom sudu BiH u kojem neće biti stranih sudija u ovom sudu.
Drugi zaključak je da će biti zatraženo održavanje održavanje hitne sednice Narodne skupštine Republike Srpske. Predsednica Srpske je rekla da su oba zaključka donesena jednoglasno. 
"Željeli smo da čujemo mišljenje zvaničnika Republike Srpske, predstavnika Srpske u institucijama BiH, kao i lidera parlamentarnih političkih partija u Republici, te smo posligli saglasnost i donijeli dva zaključka", navela je ona, prenosi RTRS.
Cvijanovićeva je istakla da Ustavni sud BiH u kontinuitetu donosi štetne odluke za Republiku Srpsku koje izlaze iz okvira i nadležnosti ovog suda definisanih Ustavom BiH.
U Banjaluci je danas održan sastanak zvaničnika Republike Srpske, predstavnika Srpske u institucijama BiH, kao i lidera parlamentarnih političkih partija u Republici. 
Sastanku su prisustvovali predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, premijer Radovan Višković, ministri u Vladi Srpske, predsedavajuća Vijeća naroda Republike Srpske Nada Tešanović, predsednik Ustavnog suda Srpske Džerard Selman. Sastanku su prisustvovali i predsedavajući Saveta ministara Zoran Tegeltija i drugi predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama, te predstavnici političkih stranaka u Srpskoj.
Tema sastanka bile su odluka Ustavnog suda BiH o poljoprivrednom zemljištu i politička situacija u Srpskoj i BiH. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Predstavnici Republike Srpske bojkotuju zajedničke institucije BiH

Izvor: Večernje novosti, 12.Feb.2020

Predstavnici Srpske obustavljaju učešće u odlučivanju na nivou BiH dok se ne donese novi zakon o Ustavnom sudu BiH, u kojem neće biti stranih sudija u tom sudu Predstavnici Republike Srpske obustaviće rad u odlučivanju u zajedničkim institucijama, dok ne bude usvojen novi...

Nastavak na Večernje novosti...

"SVE ĆE STAJATI U BEZVAZDUŠNOM PROSTORU" Politički predstavnici iz Srpske idu na sednice u intitucije BiH, ali NE GLASAJU

Izvor: Blic, 13.Feb.2020, 12:42

Šta u praksi znači zaključak sa jučerašnjeg sastanka u Banjaluci da politički predstavnici iz Republike Srpske u institucijama BiH neće učestvovati u odlučivanju, sve dok se ne usvoji zakon o Ustavnom sudu BiH?

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.