Predsednici parlamenata ZB poslali Apel za pomoć regionu u borbi protiv koronavirusa

Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Mar.2020, 18:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednici parlamenata ZB poslali Apel za pomoć regionu u borbi protiv koronavirusa

Predsednici i predsedavajući skupština Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije, Srbije i Kosova uputili su juče zajednički Apel za pomoć regionu Zapadnog Balkana u borbi protiv pandemije koronavirusa predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen i predsedniku Evropskog parlamenta Davidu Sasoliju.

Oni navode da su svesni složenosti trenutka u kome se nalazimo i problema sa kojima se svi suočavamo prouzrokovanih pandemijom koronavirusa i dodaju da >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << zajedničkim apelom žele da ukažu na trenutno vrlo nepovoljnu i izazovnu situaciju u kojoj se nalazi i region Zapadnog Balkana, kako u pogledu broja zaraženih, tako i u pogledu nedovoljne opremljenosti zdravstvenih sistema u regionu adekvatnom medicinskom opremom i aparatima koji su neophodni za uspešnu prevenciju, lečenje i sprečavanje daljeg širenja COVID-19.

“U tom pogledu sada su nam, više nego ikada, potrebni solidarnost, koordinirani pristup i zajedničko delovanje. Zbog toga apelujemo da Zapadni Balkan, koji je uvek jasno i nedvosmisleno isticao da pripada evropskoj porodici, bude izuzet iz odluke o restrikciji izvoza medicinske opreme iz Evropske unije kako bi, kroz prenos stečenih iskustava i nabavku potrebne opreme i medicinskih sredstava, postao deo zajedničkog evropskog odgovora u suočavanju sa pandemijom koronavirusa”, ističe se u Apelu.

Predsednici i predsedavajući zamolili su predstavnike EU da razmote mogućnost uključivanja regiona Zapadnog Balkana u EU+ šemu dozvole izvoza, da omoguće regionu Zapadnog Balkana da, ukoliko to oceni potrebnim, pristupi Sporazumu o zajedničkim nabavkama medicinskih protivmera i na taj način učestvuje u zajedničkim javnim nabavkama medicinske i zaštitne opreme za borbu protiv pandemije koronavirusa, da razmotre mogućnost da se regionu Zapadnog Balkana omogući preusmeravanje neutrošenih sredstava iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA II) za borbu protiv pandemije, kao i korištenje svih drugih sredstava iz različitih fondova Evropske unije koji stoje na raspolaganju za ovu svrhu.

“Pored predloženih mera, u ime naših parlamenata, pozdravljamo svaku vrstu pomoći koju je Evropska unija spremna staviti na raspolaganje regionu Zapadnog Balkana. Uvereni smo da će ovaj apel imati pozitivan ishod, jer mi na prostoru Zapadnog Balkana, odnosno Jugoistočne Evrope, iskreno verujemo u evropsku solidarnost i našu zajedničku evropsku budućnost”, zaključuje se u Apelu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Predsednici parlamenata Zapadnog Balkana uputili EU zajednički apel za pomoć u borbi protiv pandemije

Izvor: Radio 021, 26.Mar.2020

Predsednici i predsedavajući skupština Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije, Srbije i Kosova uputili su zajednički apel za pomoć regionu Zapadnog Balkana u borbi protiv pandemije korona virusa predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen i predsedniku Evropskog parlamenta...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.