Povučen udžbenik Moj jezik, biće štampan Crnogorski jezik

Izvor: RTS, 03.Avg.2019, 10:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povučen udžbenik "Moj jezik", biće štampan "Crnogorski jezik"

Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Crne Gore povukao je iz štampe sporni udžbenik za gimnaziju čija je naslovnica "Crnogorski jezik" bila preimenovana u "Moj jezik", saznaje "Pobjeda".
Do povlačenja je došlo nakon što su autori tog udžbenika Adnan Čirgić i Jelena Šušanj žestoko reagovali, tražeći da se povuče knjiga ili će u suprotnom pokrenuti sudske postupke protiv te ustanove, navodeći >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da su oni autori isključivo knjige za crnogorski jezik.

Izričiti su bili da se u ovom slučaju krši Zakon o autorskim i srodnim pravima, jer za izmenu naslovnice Zavod nije dobio njihovo odobrenje, niti ga je, kako su rekli, iko tražio od njih.
Iz crnogorskog Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Pobjedi je rečeno da kada je reč o udžbenicima jezika za sve razrede gimnazije i srednjih stručnih škola "uzevši u obzir dileme o kojima je javnost već upoznata, za školsku 2019/2020. godinu distribuiraće udžbenike sa postojećim (prošlogodišnjim) koricama".
"Ovim pitanjem ćemo se, a sve u dogovoru sa Ministarstvom prosvjete, baviti u narednom periodu", rekli su i Zavodu.
Kako dodaju, korice udžbeničkih kompleta (udžbenik i radna sveska) za crnogorski-srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnost iz kojih se izučava jezik, za sve razrede osnovne škole će biti onakve kako su i najavili.
Pobjeda je ranije pisala da su u tom smislu, na primer, naslovnicu udžbenika za šesti razred osnovne škole "Riječ po riječ" korigovali na način što je proširen podnaslov knjige, pa više ne piše da je to samo udžbenik crnogorskog jezika, već crnogorskog srpskog, bosanskog, hrvatskog.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Povučen udžbenik "Moj jezik", biće štampan "Crnogorski jezik"

Izvor: Radio 021, 04.Avg.2019, 08:32

Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Crne Gore povukao je iz štampe sporni udžbenik za gimnaziju čija je naslovnica "Crnogorski jezik" bila preimenovana u "Moj jezik", saznaje "Pobjeda"...Do povlačenja je došlo nakon što su autori tog udžbenika Adnan Čirgić i Jelena Šušanj žestoko reagovali,...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.