Poreska uprava tvrdi da nije prekršila tajnost podataka objavljivanjem duga MCP

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Feb.2020, 12:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poreska uprava tvrdi da nije prekršila tajnost podataka objavljivanjem duga MCP

Poreska uprava (PU), kojom rukovodi Miomir M. Mugoša, tvrdi da nije prekršena poreska tajna kada je saopšten podatak o dugu i podatak da Mitropolija crnogorsko-primorska (MCP) ima više računa u komercijalnim bankama preko kojih je prometovano desetine miliona evra, pišu podgoričke Vijesti.

Njihovo obrazloženje je, navodi se, da nije saopšten precizan broj računa MCP.

List, međutim, konstatuje da iz Poreske uprave nisu naveli koliko druge verske zajednice u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Crnoj Gori duguju, imaju li više računa u bankama i koliko je preko njih novca prometovano...

Priznali su, piše ovaj podgorički dnevnik, da Islamska zajednica u Crnoj Gori ima poreski dug, tvrdeći da im je Mugoša na sastanku saopštio isto što i MCP - da se obaveze prema državi moraju poštovati.

"Islamska zajednica do 2. marta treba da predstavi način na koji će izmiriti dospele poreske obaveze", tvrde iz PU nakon što je Mugoša u subotu u obraćanju javnosti najavio kontrolu poslovanja verskih organizacija u Crnoj Gori i govorio samo o MCP.

Iz PU su kazali da procenjena poreska obaveza za 38 sveštenika MCP, koji su bili prijavljeni do 2010. godine, iznosi 1,6 miliona evra.

"Broj sveštenika MCP je sigurno mnogo veći od pomenutog, a po podnošenju potrebne dokumentacije izvršiće se tačno zaduženje poreske obaveze koja će sigurno preći dva miliona evra", zvanično su najavili iz PU.

Ekonomska analitičarka Mila Kasalica kaže da je PU prekršila Zakon time što je javno dala procene o poreskom dugu, iako je postupak u toku, kao i pričom o računima i prometima na njima.

Ona je za TV Vijesti precizirala da je prekršen član 16. Zakona o poreskoj administraciji, jer nije smelo da se govori "o konkretnim podacima za bilo kojeg konkretnog poreskog obveznika".

Mitropolija Crnogorsko-primorska sa žaljenjem je konstatovala da se i Poreska uprava Crne Gore uključila u dezinformisanje javnosti u okviru hajke koja se vodi protiv Crkve.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.