Političarka ne želi Srbina za zeta

Izvor: B92, 25.Apr.2013, 10:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Političarka ne želi Srbina za zeta

Zagreb -- Buduća hrvatska poslanica u EP izjavila, tokom rasprave o istraživanju po kom mladi Hrvati ne žele Srbe za komšije, da ne želi da joj se dete uda za Srbina.

Kako piše portal 24sata.hr, rasprava se povela juče na zajedničkoj sednici Saborskog odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina i Odbora za medije, na kojoj je glavna tema bila sloboda govora i nacionalna ravnopravnost u javnim medijima.

Milorad Pupovac (SDSS) upozorio je, na za njega šokantan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << podatak, da bi samo sedam posto mladih Hrvata za partnera htelo stranca, a samo 15 posto bi ih želelo da ih ima za komšiju.

Na tu njegovu opasku, reagirala je Ruža Tomašić Hrvatske stranke prava dr Ante Starčević i poslanica u Evropskom parlamentu Ruža Tomašić, koja je nedavno na sebe skrenula pažnju javnosti nacionalističkim izjavama protiv Srba i srpstva, ponovila se izjavom da ne želi da se njeno dete uda ni za Srbina ni za bilo kog drugog stranca.

"Ja ne želim da se moje dete uda ni za Srbina, ni Mađara, ni Italijana, ni Nemca. Volela bih da moje dete i unučad govore hrvatskim jezikom. Da pitate druge nacije većina bi rekla da žele da im deca govore hrvatskim, srpskim, makedonskim ili talijanskim. Ne vidim tu govora mržnje. Svako ima pravo što se toga tiče", izjavila je Tomašić.

Tematsku sednicu dva skupštinska odbora inicirao je Pupovac sa osnovnom zamerkom da se govor mržnje u hrvatskim medijima osuđuje samo u pojedinim situacijama.

"Umesto da se HRT ogradi od povika 'Ubij Srbina' koji se čuju prilikom prenosa utakmica, nema ni ogradjivanja niti prekida prenosa. Ako javni mediji bivaju otvoreni za netoleranciju i govor mržnje mi smo dužni stati u zaštitu Ustava", poručio je Pupovac, preneo je zagrebački portal "24sata".

Za povike na utakmicama, o kojima je govorio Pupovac, Tomašić je priznala da je toga bilo, ali da oni, kako je rekla, nisu dugo trajali.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.