Podnet optužni predlog protiv vladike Joanikija i sveštenika Budimljansko-nikšićke eparhije

Izvor: RTS, 16.Maj.2020, 11:41

Podnet optužni predlog protiv vladike Joanikija i sveštenika Budimljansko-nikšićke eparhije

Osnovno državno tužilaštvo (ODT) u Nikšiću predalo je Osnovnom sudu optužni predlog protiv devet sveštenika Budimljansko-nikšićke eparhije zato što su 12. maja u tom gradu postupali suprotno naredbama Ministarstva zdravlja – okupili se na Trgu Šaka Petrovića i učestvovali u litiji zajedno sa građanima, saopštio je rukovodilac ODT-a u Nikšiću, Stevo Šekarić.
Stevo Šekarić je saopštio >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da se njima na teret stavlja krivično delo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti.

"Tužilaštvo je u toku izviđaja prikupilo dokaze neophodne za podizanje optužnog akta i to u roku od 72 sata dok su se okrivljeni nalazili lišeni slobode i zadržani", kazao je rukovodilac ODT Nikšić.
Kako je naveo, Tužilaštvo nije stavilo predlog za određivanje pritvora za sveštenike jer za to "nema zakonskog osnova s obzirom na to da je podignut optužni predlog".
Šekarić je naveo da je propisana kazna za to krivično delo do jedne godine zatvora ili novčana kazna.
Istkao je i da je ODT odustalo od saslušanja dva svedoka.
"Nije neophodno njihovo saslušanje da bi podigli optužni predlog", kazao je Šekarić.
Episkopu budimljansko-nikšičkom Joanikiju i osmorici sveštenika sinoć je ukinuto zadržavanje, nakon 72 sata u pritvoru.
Građani su se u znak protest zbog hapšenja sveštenika okuplili sinoć u nekoliko gradova.
Jedan od lidera Demokratskog fronta u Crnoj Gori, Andrija Mandić, rekao je za RTS da je puštanje episkopa Joanikija na slobodu rešenje samo za jednu spornu situaciju, a ne i za izlaz iz krize. Navodi da niko ne može da predvidi šta će se dešavati u Crnoj Gori, ali da je volja naroda da se nastavi sa litijama.
 
 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nikšićo tužilaštvo predalo optužnicu protiv vladike Joanikija i sveštenika

Izvor: Vostok.rs, 16.Maj.2020

"Osnovno državno tužilaštvo u u Nikšiću predalo je Osnovnom sudu optužni predlog protiv devet sveštenika budimljansko-nikšićke eparhije zato što su 12. maja u tom gradu postupali suprotno naredbama Ministarstva zdravlja - okupili se na Trgu Šaka Petrovića i učestvovali u litiji zajedno...

Nastavak na Vostok.rs...

TRAŽE GODINU DANA ZATVORA? Tužilaštvo u Nikšiću predalo optužni predlog protiv vladike Joanikija i sveštenika

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Maj.2020

Građani se u znak protest zbog hapšenja okupili sinoć u nekoliko gradova..Osnovno državno tužilaštvo u u Nikšiću predalo je Osnovnom sudu optužni predlog protiv devet sveštenika budimljansko-nikšićke eparhije zato što su 12. maja u tom gradu postupali suprotno naredbama Ministarstva zdravlja...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.