Izvor: RTS, 01.Okt.2021, 20:08

Počele konsultacije o rekonustrikciji Vlade Crne Gore, na stolu različiti predlozi

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić sastankom sa Andrijom Mandićem i Milanom Kneževićem iz Demokratskog fronta počeo je konsultacije o rekonstrukciji vlade.
Posle manje od godinu dana od formiranja, 42. crnogorska Vlada mogla bi da dobije novi sastav. Od trenutka kada je pobednička koalicija dobila tesnu većinu - 41 od ukupno 81 poslaničkog glasa, potezi koalicionih parntnera, čini se, nisu uvek bili na istoj liniji.

Ipak, smenom ministra >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pravde zbog negiranja genocida u Srebrenici i usvajanja Rezolucije o istom, politička kriza je kulminirala. Zato je u javnosti deo parlamentarne većine više puta pokretao pitanje izmene sastava premijerovog kabineta. Konkretni predlozi stigli su pre dve nedelje, a danas o njima i prvi sastanci.
"Postoje krupne razlike u odnosu na to da li treba da bude rekonstruisana vlada, na koji način treba da bude rekonstruisana, da li treba da se bira nova vlada. Mi prvo treba da dođemo do zajedničkog stava", ukazuje Andrija Mandić iz Nove srpske demokratije.
"Ja sam saopštio takođe da, ukoliko nema dogovora, da je, po meni, rešenje i izbori i organizacija izbora uz posredstvo međunarodne zajednice i ne vidim ništa to kao dramatično, ni apokaliptično ako želimo da ulazimo da ulazimo u evropske tokove i da budemo prva članica EU", navodi Milan Knežević iz Demokratske narodne partije Crne Gore.
Očekuju i da detalji potencijalnog dogovora budu poznati već sledeće nedelje. Do tada, na predlog koji se prethodnih dana pominjao - da umesto jednog nova Vlada ima tri potpredsednika, ali i da se pojedini resori podele na više ministarstava, Pokret za promene istakao je još jedan - da tom pokretu pripadne potpredsedničko mesto koje bi zauzeo Nebojša Medojević.
Zahtev da rekonstrukciju treba dogovoriti pre usvajanja budžeta za narednu godinu, izneo je lider Socijalističke narodne partije.
"Trebamo napraviti stabilnu Vladu, potpisati se svi, dogovoriti se da će to trajati do narednih parlamentarnih izbora, da svi koji budu u vladi naprave etape, mapu puta kako ce se Crna Gora reformisati", smatra Vladimir Joković iz Socijalističke narodne partije.
O reformi Vlade, premijer Krvokapić će, kako je najavljeno, sutra razgovarati sa predstavnicima Demokrata i Građanskog pokreta URA.
Uoči sastanka, lider URA ponovio je da je stav da je rekonstrukcija Vlade moguća samo na ekspertskom nivou, na osnovu sporazuma od 9. septembra 2020. godine.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.