Izvor: RTS, 05.Avg.2021, 14:29

Plenković u Kninu: Nikome nećemo dopustiti da dovodi u pitanje "odbrambeni karakter Oluje"

Za Srbe su ovo dani tuge, u Hrvatskoj se "Oluja" slavi kao Dan pobede i domovinske zahvalnosti i kao Dan hrvatskih branitelja. Centralna svečanost je u Kninu, u prisustvu državnog vrha, ali ove godine bez predstavnika srpske nacionalne manjine.
I ova godišnjica vojno-policijske akcije "Oluja" u Hrvatskoj se slavila uz zastave, vojnike, udruženja veterana i štandove i kompletan državni vrh. Sa govornice, poruke su upućene veteranima, domaćoj javnosti, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << susednim državama uključujući i Srbiju. Od hrvatskog predsednika stižu i reči osude za konkretne zločine protiv srpskih civila.

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović rekao je okupljenima da su ubijani građani i hrvatske i srpske nacionalnosti.
"Tu preko brda u Oklaju ubijani su na svojim kućnim pragovima babe i djedovi, ljudi koji su imali naivnu vjeru da mogu ostati na svom pragu, ubijeni su. Iznevjereno je temeljno ljudsko povjerenje, radi se o desecima ljudi. I to zaslužuje pijetet", naveo je Milanović.
Sa druge strane, odgovarajući na tvrdnje Beograda od dvesta hiljada proteranih i dve hiljade ubijenih, hrvatski premijer Andrej Plenković poručio je da neće dopustiti da se "odbrambeni karakter 'Oluje' dovede u pitanje".
"Velikodušnost u pobedi ne znači da ćemo ikada ikome dopustiti da se dovodi u pitanje obrambeni karakter 'Oluje'. To je poruka susjednoj zemlji Srbiji koja 'treba napustiti jalovu retoriku prošlosti i okrenuti se politici pomirenja i budućnosti'", dodao je Plenković.
Proslava je protekla bez prisustva predstavnika srpske manjine, za razliku od prošle godine, kada je uz hrvatske zvaničnike stajao i Boris Milošević, predsednik Srpskog narodnog vijeća i potpredsdnik hrvatske vlade.
Kninske ulice danas izbegavaju Srbi koji ovde žive ili su došli na odmor. Oni su pomen stradalim i prognanim dali u sredu u pravoslavnim hramovima širom Hrvatske.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.