Patrijarh Irinej na Cetinju: Mi smo jedan narod

Izvor: RTS, 15.Okt.2018, 12:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Patrijarh Irinej na Cetinju: Mi smo jedan narod

Patrijarh antiohijski i celog Istoka Jovan X i patrijarh srpski Irinej u poseti su Crnoj Gori. Mi smo jedan narod, iako smo podeljeni, to ne znači da smo razdeljeni, naveo je patrijarh Irinej.
Patrijarh Irinej je novinarima na Cetinju rekao da mu je drago što je u Crnoj Gori i dodao da je njegova majka poreklom iz te zemlje.

"Treba jedni druge da pomažemo i da budemo narod kakav Gospod i naša >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << istorija očekuju i žele", poručio je Irinej, koji je u Crnu Goru doputovao sa patrijarhom Antiohije i celog Istoka, Jovanom X. 
Patrijarh Irinej je naveo i da njegov gost patrijarh antiohijski u Crnu Goru doneo blagoslov i želju da u "našem narodu vladaju mir, ljubav i sloga". 
"Mi smo jedan narod, iako smo podeljeni, to ne znači da smo razdeljeni", naveo je patrijarh srpski.

Patrijarsi su oko 11 sati stigli na Cetinje, gde su u Cetinjskom manastiru služili svečanu doksologiju, nakon koje je Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije pozdravio goste.
U Cetinjskom manastiru patrijarsi su se poklonili životu Svetog Petra Cetinjskog, ruci Svetog Jovana Krstitelja i čestici Časnog krsta Gospodnjeg.
Sveti Petar Cetinjski nosi ime utemeljivača Crkve Svete Antiohije, a desna ruka Sv. Jovana Krstitelja krstila je Gospoda u reci Jordanu.
Orden patrijarhu Jovanu X
U manastiru je patrijarhu Jovanu X dodeljen orden "Zlatni lik Svetog Petra II Lovćenskog Tajnovica", koji se dodeljuje za ispovedničko svedočenje na tronu petropavlovske Antiohijske patrijaršije.
Patrijarh Jovan X kazao je da je, kada je stigao u taj manastir, video ljubav.
"Videli smo ljude koji su srećni, i sveti oci, sveštenici, monasi i narod", rekao je Jovan X.
Izrazivši zadovoljstvo i sreću dolaskom u Crnu Goru, patrijarh antiohijski i celog Istoka je rekao da je ovo mirna poseta koja, kako je rekao, svedoči da smo braća, da imamo ljubav, da smo jedna porodica koja pripada pravoslavlju.
"Ništa ne može da nas udalji jedne od drugih. Kroz istoriju smo imali dobar odnos sa srpskom crkvom. Mi bodrimo vašu crkvu i braća smo u Hristu i to nije od sada nego oduvek", rekao je Jovan X.

Nakon Cetinja delegacije dveju crkava obišle su manastir Ostrog. Zatim su otišle u Podgoricu, gde je u Hramu Hristovog vaskrsenja priređen svečani doček.
U pratnji patrijarha Jovana nalaze se arhijereji Antiohijske patrijaršije – mitropolit akarski Vasilije i mitropolit njujorški i cele Severne Amerike Josif.
U pratnji patrijarha Irineja je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, episkop šumadijski Jovan i valjevski Milutin.
Partrijarh antiohijski: Nije vreme za razmatranje autonomije
Inače, antiohijski patrijarh Jovan X je, tokom prethodne posete Beogradu, izjavio da razmatranje autonomije crkava nije pogodno u ovom trenutku u kojem je, ističe, pravoslavnoj crkvi neophodno jedinstvo.
"Zašto je neophodno razmatrati pitanja autonomije ili autokefalnosti baš sada, kada nam je najpotrebnije nedeljivo i čvrsto jedinstvo među svim pravoslavnim hrišćanima?", upitao je  Jovan X, a preneo Tas.
Prema njegovim rečima, nema sumnje da bi pravoslavna crkva trebalo da razmatra svoje probleme na skupštinama koje okupljaju sve poglavare lokalnih crkava.
Carigradska patrijaršija je 11. oktobra donela odluku da će podržati autokefalnost koju je Ukrajinska crkva zahtevala. Iz Carigradske patrijaršije je tada saopšteno da je ukinuta odluka iz 1686. godine, prema kojoj je Kijevska mitropolija predata Moskovskoj patrijaršiji.
Carigradska patrijaršija ukidanjem te odluke polaže pravo na crkvu u Ukrajini, javio je Sputnjik.
O Antiohijskoj crkvi
Inače, Antiohijsku crkvu su osnovali apostoli Petar i Pavle. Nakon stradanja Svetog arhiđakona Stefana u Jerusalimu, vernici onoga vremena su, po blagoslovu apostola Petra, stigli u Antiohiju i tamo osnovali Crkvu 47. godine po Rođenju Hristovom.
Upravo u Antiohiji su vernici prvi put nazvani hrišćanima. Od tada do danas ova crkva dala je mnoge svetitelje, ispovednike, podvižnike, bogoslove i mučenike.
Među njima najpoznatiji su Sveti apostol Luka, Sveti Ignjatije Bogonosac, Sveta Tekla, Sveti Jefrem i Isak Sirin, Sveti Jovan Damaskin.
Patrijaršija antiohijska danas ima jurisdikciju u Antiohiji, Siriji, Arabiji, Kilikiji, Iveriji, Mesopotamiji i na celom Istoku, kako i stoji u tituli patrijarha Jovana X, a njegovo sedište je u Damasku.
Kako se radi o veoma stradalnoj crkvi izloženoj kontinuiranim progonima, veliki broj vernika je emigrirao, što je Antiohijsku crkvu učinilo najbrojnijom pravoslavnom crkvom u dijaspori, naročito u Severnoj i Južnoj Americi.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

POSETA CRNOJ GORI: Irinej stigao u Podgoricu, dočekao ga Amfilohije

Izvor: Večernje novosti, 15.Okt.2018

Patrijarsi Srpske pravoslavne crkve Irinej i antiohijski Jovan X doputovali su u ponedeljak u Podgoricu, gde ih je dočekao arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije Patrijarsi Srpske pravoslavne crkve Irinej i antiohijski Jovan X doputovali su u ponedeljak...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.