Papa Franja pozvao Bugare da prihvate migrante

Izvor: RTS, 05.Maj.2019, 11:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Papa Franja pozvao Bugare da prihvate migrante

Papa Franja u Sofiji je pozvao na "revoluciju milosrđa" zasnovanu na Božijoj ljubavi na svojoj prvoj misi u većinski pravoslavnoj Bugarskoj i rekao da je uveren da će kontakti dve crkve imati pozitivan efekat na budući dijalog. Poglavar Rimokatoličke crkve apelovao je na Bugare da otvore svoja srca i domove migrantima.
Vatikan je preneo procenu lokalnih organizatora da je oko 12.000 ljudi prisustvovalo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << misi na otvorenom u Sofiji ili je gledalo prenos na džinovskom TV ekranu na obližnjem trgu, prenosi AP.

U Bugarskoj, zemlji sa sedam miliona stanovnika, živi manje od jedan odsto katolika.
U svom obraćanju, papa Franja je rekao da Božija ljubav inspiriše sve da rade za opšte dobro.
"Ta ljubav nam omogućava da služimo siromašnima i postanemo protagonisti revolucije milosrđa i službe, sposobni da se odupremo patologijama potrošačkog i površnog individualizma", rekao je on.
Papa se sastao i sa bugarskim patrijarhom Neofitom u sedištu Sinoda, pre nego što se sam pomolio u pravoslavnoj crkvi.
Odnosi između dve crkve su srdačni, ali ne baš topli. Sveti Sinod ne učestvuje u zvaničnom vatikansko-pravoslavnom teološkom dijalogu i jasno je stavio do znanja da neće učestvovati ni u kakvim zajedničkim službama ili molitvama sa Franjom, navodi AP.
Papa Franja se osvrnuo na rane podele uzrokovane 1000-godišnjim raskolom koji je podelio hrišćanstvo i rekao da je uveren da će "uz Božju pomoć i u svoje vreme ovi kontakti imati pozitivan učinak na mnoge druge dimenzije našeg dijaloga".
Neofit je, međutim, jasno izrazio stav da će bugarska crkva ostati čuvar pravog hrišćanstva.
Pozvao Bugare da prihvate migrante 
Poglavar Rikokatoličke crkve je prethodno apelovao na Bugare da otvore svoja srca i domove migrantima, navodeći da zemlja kao Bugarska, koja gubi tako mnogo svog stanovništva zbog emigracije, treba dobro da razume sile koje nagone ljude da napuštaju svoje rodne zemlje.

Po dolasku u dvodnevnu posetu toj zemlji, papa je "s poštovanjem sugerisao" da Bugari prepoznaju razloge zbog kojih migranti beže iz svojih zemalja, a to su rat ili teško siromaštvo.
"Oni žele da pronađu nove mogućnosti i sigurno sklonište", istakao je Franja, prenosi AP.
Po dolasku u Bugarsku, papu je pozdravio premijer Bojko Borisov i dao mu lični poklon - kacu bugarskog jogurta. 
Borisov se setio da mu je papa ranije rekao da je tokom detinjstva u Argentini prvi put čuo za Bugarsku kada mu je baka dala da jede bugarski jogurt.
Primajući poklon, papa je uzviknuo: "Vi znate moju priču!"
Papa je došao u dvodnevnu posetu Bugarskoj samo tri nedelje pre izbora za Evropski parlament na kojima se od nacionalističkih, antimigrantskih stranaka očekuje dobar rezultat, navodi AP.
Papa Franja: Najlepši mozaici imaju mnogo boja 
Papa Franja posle Bugarske putuje u posetu Severnoj Makedoniji, a tim povodom izjavio je da je sada neophodno da se razvija kultura bratstva i pomoći i da posetu posvećuje Majci Terezi, prenosi televizija Telma.

Papa Franja je, govoreći o Severnoj Makedoniji, poručio da različite kulture, religije i etničke grupe daju posebnu lepotu i da se mora čuvati suživot.
"Siguran sam da je Severna Makedonija dobra, najlepši mozaici su oni koji imaju mnogo boja", rekao je papa u poruci. 
Severna Makedonija će biti 42. država koju će papa Franja posetiti otkako je postavljen za poglavara Rimokatoličke crkve 2013. godine.
Papa će održati misu na centralnom trgu u Skoplju kojoj će prisustvovati veliki broj građana Severne Makedonije i susednih zemalja.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.