Orban nazvao kritičare iz Evropske narodne partije korisnim idiotima

Izvor: RTS, 03.Mar.2019, 16:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Orban nazvao kritičare iz Evropske narodne partije "korisnim idiotima"

Mađarski premijer Viktor Orban nazvao je članove Evropske narodne partije (EPP), koji traže isključenje njegove Fides partije iz EPP, "korisnim budalama" i dodao da njihovi pokušaji samo koriste interesima levice.
"Ne razumeju to svi, ali u akademskoj literaturi Lenjin ih je nazivao 'korisnim idiotima'. Iako misle da vode intelektualnu borbu, oni zapravo služe interesima moći naših protivnika", rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je Viktor Orban nemačkom listu Velt am Zontag, prenosi briselski Politiko.

Mađarski premijer je ocenio da napad dolazi "sa leve strane", sa ciljem da oslabi EPP.
"Kada više ne budemo tu, na red će doći Italijani, a zatim Austrijanci. To se naziva taktika salame", rekao je Orban.
Orbanovi komentari usledili su nakon što je nekoliko stranaka koje pripadaju EPP u Evropskom parlamentu, počelo da lobira da se suspenduje mađarska stranka Fides ili da se isključi zbog navodne zabrinutosti zbog povećane anti-semitske i anti evropske retorike, piše Politiko navodeći da je Fides pre dve nedelje pokrenuo kampanju sa plakatom sa antisemitskim tonovima a koji se odnose na finansijera Džordža Sorosa i predsednika EK Žan Klod Junkera.
Kampanja, u kojoj se sugeriše da je EU previše blaga prema migracijama, ogorčila je mnoge, među kojima i Manfreda Vebera, vodećeg kandidata EPP na predstojećim izbiorima i favorita za novog predsednika EK, koji je pozvao Orbana da se izvini zbog kampanje.
Orban je u intervjuu za nemački list kazao da planira pokretanje nove kamopanje preko postera u kojoj će akcenat da bude stavljen na potpredsednika Evropske komisije Fransa Timermansa, koji vodi kampanju kao vodeći kandidat evropskih socijalista.
"Gospodin Junker odlazi u penziju, a zameniće ga gospodin Timermans", rekao je Orban.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Orban: Protivnici u EPP korisni idioti

Izvor: NoviMagazin.rs, 03.Mar.2019

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je danas da članovi Evropske narodne partije (EPP) koji pozivaju na isključenje njegove stranke iz tog bloka rade u korist levičarskih protivnika...Orban je rekao da su oni koji žele isključenje njegovog Fidesa "što bi Lenjin rekao, 'korisni idioti'"..."Iako...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.