Oglasio se Šmit: Danas počinjem

Izvor: B92, 10.Jul.2023, 12:40

Oglasio se Šmit: Danas počinjem

Kristijan Šmit izjavio u Potočarima da će početi da radi na pronalaženju pravnih rešenja kako bi svi koji negiraju genocid u Srebrenici bili krivično gonjeni.

"Ono što se desilo ovde je užasno. Ja ću već danas i sutra početi raditi na tome da svi oni koji su negirali genocid i nastavljaju to raditi da se protiv njih preduzmu pravne radnje i da se krivično gone", naglasio je visoki predstavnik za BiH.

Šmit je rekao da će sutra u Potočarima, s njim u delegaciji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na komemoraciji žrtvama srebreničkog genocida iz 1999, biti i glavni tužilac iz Bavarije sa svojim kolegama.

"Oni rade na predmetima negiranja holokausta i tražićemo koje su to najbolje radnje koje se mogu preduzeti protiv osoba koje negiraju genocid, protiv svih osoba koje propagiraju laži, a jedini način na koji se može o ovome govoriti jeste istina", kazao je Šmit.

Šmitov prethodnik, Valentin Incko, doneo je zakon o zabrani negiranja genocida, ali iz Tužilaštva BiH nije pokrenut nijedan predmet protiv osoba koje javno negiraju genocid u Srebrenici i veličaju osobe presuđene za ratne zločine, navodeći da ta oblast nije pravno jasno definisana.

Šmit danas u Potočarima prisustvuje konferenciji "Memorijalnog centra Srebrenica" i Svetskog jevrejskog kongresa, koja se održava pod motom "Za zajedničko pamćenje".

"Ova konferencija zaista je veliki signal i znak svima koji žele bolju budućnost da ne smeju negirati genocid i zanemarivati ono što se desilo", kazao je on.

Prema njegovim rečima, šokantno je da se i posle toliko godina ne može doći do zajedničkog stanovišta o prošlosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Schmidt u Potočarima: Radiću da se svi koji negiraju genocid krivično gone

Izvor: SandzakPress.net, 10.Jul.2023

Visoki predstavnik Christian Schmidt danas prisustvuje konferenciji posvećenoj kolektivnom pamćenju Srebrenice koju održava Memorijalni centar Potočari u saradnji sa Svjetskim jevrejskim kongresom. Schmidt je sa konferencije poručio da se na ovom mjestu danas zahvaljujući Memorijalnom centru Potočari...

Nastavak na SandzakPress.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.