Schmidt u Potočarima: Radiću da se svi koji negiraju genocid krivično gone

Izvor: SandzakPress.net, 10.Jul.2023, 13:24

Schmidt u Potočarima: Radiću da se svi koji negiraju genocid krivično gone

Visoki predstavnik Christian Schmidt danas prisustvuje konferenciji posvećenoj kolektivnom pamćenju Srebrenice koju održava Memorijalni centar Potočari u saradnji sa Svjetskim jevrejskim kongresom. Schmidt je sa konferencije poručio da se na ovom mjestu danas zahvaljujući Memorijalnom centru Potočari održava konferencija kako bi se obilježila godišnjica genocida u Srebrenici. Kazao je da niko ne smije negirati i zanemarivati tragediju koja se ovdje dogodila. “Šokantno je da nakon 28 >> Pročitaj celu vest na sajtu SandzakPress.net << godina ne možemo doći do zajedničkog stanovišta o dešavanjima u prošlosti. Ovdje se dogodila užasna tragedija. Radit ću na tome da svi koji i dalje negiraju genocid budu krivično gonjeni. Zato će sutra sa mnom u delegaciji biti i glavni tužitelj iz Bavarije sa saradnicima koji rade na slučajevima negiranja genocida. Protiv svih koji propagiraju laži i iznose neistine jedini način da se borimo jeste da govorimo istinu”, rekao je. Schmidt je kazao da se mora ojačati rad i mogućnosti memorijalnog centra te da se radi ne samo na komemoraciji, već i na edukaciji. “Radimo na daljim planovima da bi se buduće generacije upoznali sa kršenjem ljudskih prava i da se takve slučajeve ne bi ponovili nikada”, rekao je. On je također skrenuo pažnju na porodice žrtava koje žive u Srebrenici. “Moramo raditi na tome da se osigura da svi koji ovdje borave dobro osjećaju. Posebno porodice žrtava koji se često vrijeđaju na vrlo nepristojan način”, rekao je. Izvor: Klix.ba The post Schmidt u Potočarima: Radiću da se svi koji negiraju genocid krivično gone appeared first on Sandžak PRESS.

Nastavak na SandzakPress.net...






Povezane vesti

Brojne delegacije iz Sandžaka na obilježavanju genocida u Srebrenici

Izvor: SandzakPress.net, 11.Jul.2023, 11:25

Danas se obilježava 28. godišnjica od genocida u Srebrenici. Obilježavanju u Memorijalnom centru u Potočarima prisustvuju brojne delegacije iz regije i svijeta. I ovog puta bošnjački političari porijeklom iz Sandžaka došli su odati počast i klanjati dženazu žrtvama genocida. Predsjednik Stranke...

Nastavak na SandzakPress.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SandzakPress.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SandzakPress.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.