Novi antisrpski transparent u Zagrebu; Načelnik policije: Navijači s Kustošije sve priznali

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Jun.2020, 14:15

Novi antisrpski transparent u Zagrebu; Načelnik policije: Navijači s Kustošije sve priznali

Načelnik zagrebačke Policijske uprave Marko Rašić saopštio je da je policija privela osam osoba, među kojima je i mladić koji je napravio transparent na kojem je pisalo “Je*at ćemo srpske žene i decu".

Rašić je kazao da su nastavljaju intenzivno kriminalističko istraživanje dok ne pronađu sve osobe koje su učestvovale u tom incidentu, što podrazumeva i one koji nisu bili na slikama.

Novi antisrpski transparent u Zagrebu

Samo dva dana nakon >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << što je grupa navijača u zagrebačkom kvartu Kustošija postavila transparent s porukom mržnje upućenom Srbima osvanula je nova slična poruka u drugom kraju hrvatske prestonice.

"U Vukovaru, hrvatskom gradu, gradu u kome su mnogi četnici ostavili bradu. Slomićemo vam sve prste, a ne samo tri. Ubijte Srbina", napisano je na fasadi zgrade u zagrebačkom naselju Borovje, u Ulici grada Ćicaga.

Policija već istražuje ovaj slučaj, prenosi hrvatski RTL.

"Za šest osoba utvrđena je utemeljena sumnja da imaju veze s događajem i oni su upravo uz kaznenu prijavu dovedeni pritvorskom nadzorniku. Završena je njihova pretraga domova, tamo je nađena odeća sa slike, mobilni telefoni. Nađene su sve osobe sa slike. Ovih šest ne poriče kazneno delo, priznali su sve, a znamo i osobu koja je i napravila taj transparent", otkrio je Rašić, prenosi portal Indeks.

Policija je zvanično saopštila da su istražili šestoro hrvatskih državljana, “odnosno dve muške osobe starosti 21 i 22 godine, te četvoro mlađih punoletnih muških osoba starosti od 19 i 20 godina zbog sumnje da su počinili kazneno dela 'Javno podsticanje na nasilje i mržnju'“.

“Sumnja se da su se osumnjičene osobe zajedno s više drugih, za sada nepoznatih osoba, 11. juna oko 21 sat, okupile na adresi u Zagrebu u Kustošijanskoj ulici, gde je osumnjičena muška osoba starosti 21 godinu izradila transparent neprimernog sadržaja, s tekstom koji, prema svom sadržaju poziva i podstiče na netoleranciju, širi i podstiče na nasilje i mržnju prema pripadnicima srpske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj, nakon čega su razvili navedeni transparent i uz zapaljene baklje i glasno, takođe neprimereno skandiranje, nastavili neprimereno da se ponašaju, pritom narušavajući javni red i mir,” kaže se u saopštenju zagrebačke policije.

Takvo ponašanje izazvalo je negativne reakcije prisutnih građana koji su sporni događaj fotografisali i tako snimljene fotografije širili putem društvenih mreža i internet portala, čime su postale dostupne široj javnosti.

Portal podseća da je grupa mladića u četvrtak u Kustošijanskoj ulici crtala navijački grafit, koji je zapravo verzija poznatog transparenta skupine Bad Blue Boys, a uspešno crtanje proslavila je uz baklje i transparent "Je*at ćemo srpske žene i đecu".

Uz jeziv transparent i zastave HOS-a, istaknuli su i obeležja Crvene zvezde i Partizana koja su, pretpostavlja se, oduzeta u navijačkim okršajima. Transparent je zgrozio celokupnu hrvatsku javnost, navodi Indeks.

Dobrovoljci osudili napad

Savez udruženja dobrovoljaca hrvatskih obrambenih snaga saopštio je da najoštrije osuđuje transparent navijača Dinama u Zagrebu, kojim se preti silovanjem Srpkinja i srpske dece.

To udruženje tvrdi da su "HOS-ovci časno ratovali, poštujući ženevsku konvenciju i ratno pravo", i navodi da se grozi zločina prema svima, posebno prema deci i ženama, javlja Hina.

Milanović: Transparent u Zagrebu je govor mržnje

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je danas da je transparent kojim se vređalo i pozivalo na etničko nasilje nad srpskim ženama i decom govor mržnje, a ne prekršaj protiv javnog reda i mira, i poručio da takve stvari treba tretirati kao krivična dela.

"Što se tiče načina sankcionisanja, neke stvari treba puno bolje zakonski urediti. Ovo juče nije bio prekršaj protiv javnog reda i mira, ovo je govor mržnje. I dok god to policija bude tretirala kao prekršaj, događaće se ovakve stvari", istakao je Milanović.

Dodao je da ni policija niti sudovi nisu krivi za to jer nemaju drugi zakonski okvir, prenosi Hina.

"Zakon je takav kakav je, loš je. Po meni, ovakve stvari treba tretirati kao krivična dela, ovo nije prekršaj. Što ne znači da za svako krivično delo treba da se ide u zatvor, ali je krivično delo jer je njegov stepen opasnosti, nasilja i štete koju može prouzrokovati toliki da zaslužuje veću i precizniju pažnju zakonodavca", rekao je Milanović.

Ocenio je da u zakonu treba jasnije definisati fašističke i nacističke pozdrave te takvu vrstu govora mržnje jasno opisati, ali i kažnjavati, jer će onda policiji i sudovima biti lakše.

Dodao je da je dobro da je država reagovala u tom slučaju jer je, ocenio je, najbolje da je država zaštitnik svih građana kroz jasan, transparentan i prepoznatljiv sistem zaštite, pa i represije.

Kad je reč o samom sadržaja transparenta, Milanović je ocenio da će te osobe verovatno brzo shvatiti da to što su napisali nema podršku ni među jedan posto Hrvata.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.