Nismo ni mogli ni hteli da zabranimo posetu predsednika Srbije

Izvor: B92, 30.Jan.2020, 10:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nismo ni mogli ni hteli da zabranimo posetu predsednika Srbije"

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije izjavio je da on i Episkopski savet SPC "nisu mogli niti hteli" da zabrane predsedniku Srbije da dođe na Badnji dan.

Amfilohije je rekao da je to bila "bratska molba da se njegova poseta odloži za neko bolje vreme".

"Za vreme u kome neće biti moguće zloupotrebiti posetu predsednika Srbije i okrenuti je protiv SPC u Crnoj Gori i unutarnjeg zajedništva u Crnoj Gori. I danas mislimo da je naša molba bila na mestu", rekao je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Amfilohije za novi broj nedeljnika Vreme.

Kako je rekao, "bili su to dani početka naših protesta".

"Naše autentične, duhovne i građanske pobune protiv pomenutog zakona (o veroispovesti). Dolazak predsednika druge države među nezadovoljne ljude mogao se vrlo lako zloupotrebiti kao njegov politički uticaj i interes, i kao njegovo pokroviteljstvo - što ne bi bila istina i što bi naudilo duhu tih sabranja", rekao je Amfilohije.

"Na drugoj strani, smatramo da bi sve ono što predstavlja legitimni interes države ; Srbije - u smislu brige o duhovnoj i kulturnoj baštini sprskog naroda u regionu, kao i očuvanje identiteta Srba izvan Srbije - trebalo i moglo da se rešava u državničkim aktivnostima predsednika Srbije, a ne kroz njegove neformalne posete", dodao je mitropolit Amfilohije.

Na ocenu da je na meti ovdašnjih prorežimskih tabloida da pravi Crkvu zajedno sa crnogorskim predsednikom Milom Đukanovićem i da li zna otkud dolaze ti napadi, on je rekao da "otkud da dolaze - oni su lažni i nemaju nikakvog smisla".

"Bilo bi van pameti da radim na nečemu što bi naudilo i Crkvi i Crnoj Gori i što bi mi oduzelo hrišćanski i ljudski obraz", rekao je Amfilohije.

Povodom poziva crnogorskog premijera Duška Markovića Mitropoliji crnogorsko primorskoj da razgovaraju o zaključenju temeljnog ugovora, on je rekao kako "smatra da sad nije vreme za priču o ugovoru, ukoliko ne prepoznamo spremnost Vlade da deluju (znaju oni kako to sve može) protiv spornih delova teksta ovog i ovakog zakona".

"Jer, pored ovakvog zakona, svaki ugovor, makar bio satkan i od najboljih pravnih formulacija, ne bi imao nikakvo pozitivno dejstvo na odnose Crkve i države", rekao je Amfilohije.

On je rekao i da je Zakon o veroispovesti usvojen zbog "pohlepe nekih ljudi i zbog njihovog osećaja da je polička volja veća i jača od svih prethodnih donetih zakona".

"E vidite, to ovi naši vlastodršci, zastrovani opakom bolešću - brozomorom, ne razumeju i misle da se te luke iz kojih se isplovljava u Nebesko carstvo, te neše svetinje, mogu pretvoriti u štandove za sticanje ovozemaljskog blaga", naveo je mitroplit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Amfilohije: Poziv predsednika i premijera je da 'dijaloški' prihvatimo njihovo bezakonje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Jan.2020

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije izjavio je za današnje izdanje nedeljnika "Vreme" da su problemi sa Zakonom o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori nastali jer nije bilo dijaloga i da strahuje da i posle poruke premijera te zemlje Duška Markovića da je otvoren za razgovore, neće biti dijaloga...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.