Nikola Gruevski osuđen na dve godine zatvora, protest ispred suda

Izvor: RTS, 23.Maj.2018, 13:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikola Gruevski osuđen na dve godine zatvora, protest ispred suda

Sud u Skoplju osudio je bivšeg makedonskog premijera Nikolu Gruevskog na dve godine zatvora zbog nepravilnosti prilikom kupovine blindiranog vozila za potrebe vlade. Drugooptuženi Đoko Popovski osuđen na šest godina i šest meseci zatvora. Odbrana najavila žalbu. Protest ispred zgrade suda.
Bivši makedonski premijer Nikola Gruevski osuđen je na dve godine zatvora zbog nepravilnosti prilikom nabavke >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << blindiranog "mercedesa" vrednog 600.000 evra, javljaju makedonski mediji.

"Svi nosioci javnih funkcija traba da znaju za princip odgovornosti, a građani moraju da znaju kako se troše njihove pare. Niko ne sme da omalovažava građane na način na koji je to učinio Gruevski", rekla je sudija Dobrila Kacarska, prenosi portal Prizma
Slučaj "Tenk", kako su Makedonci nazvali ovaj slučaj, prvi je od pet postupaka koje makedonsko pravosuđe vodi protiv nekadašnjeg premijera i bivšeg lidera VMRO-DPMNE.
Osim Gruevskog, osuđen je i bivši zamenik ministra unutrašnjih poslova Đoko Popovski. Njemu je sud u Skoplju izrekao kaznu od šest i po godina zatvora.
"Nezadovoljni smo i uložićemo ozbiljnu žalbu na ovakvu presudu", rekao je advokat Dimitar Dangov. 
Popovski je u utorak osuđen na devet godina zatvora zbog nezakonite nabavke 300 vozila za potrebe makedonske policije.
Neposredno posle izricanja presude, ispred zgrade suda okupila se grupa pristalica Gruevskog, koji su uzvikivali: "Nikola, Nikola" i "Makedonija, Makedonija". 
VMRO-DPMNE, čiji su poslanici neposredno po objavljiavanju presude napustili Sobranje, tvrdi da je presuda Nikoli Gruevskom "politička", kao i da služi kako bi se "skrenula pažnja javnosti sa pljaćke koja se odvija u Makedoniji". 
U slučaju "Tenk" sudi se i bivšoj ministarki policije Gordani Jankulovskoj, ali je taj deo suđenja odvojen.
Blindirani "mercedes" kupljen je 2012. godine, a javnost je za njega saznala tri godine kasnije, kada je Zoran Zaev, tada lider opozicije, počeo da objavljuje seriju snimaka prisluškivanih razgovora Gruevskog i Jankulovske.
Nikola Gruevski nije prisustvovao izricanju presude, a njegova odbrana najavila je žalbu.
Gruevski: Za Makedoniju dolaze bolja vremena
Bivši makedonski premijer poručio je sledbenicima da za Makedoniju dolazi bolje vreme.
Na svom Fejsbuk profilu Gruevski je podelio svoju reakciju sa građanima i pozvao Makedonce da podignu glavu i ne zaborave da je, kako je naveo, to zemlja svih koji žive u njoj i ničija više.
VMRO je takođe odmah reagovao napuštanjem parlamenta.
Oni nisu objasnili zašto su napustili sednicu, kao ni da li će nastaviti da bojkotuju naredne.
Aleksandar Nikolovski iz VMRO-DPMNE, izjavio je da se protiv Gruevskog sprovodi politički progon i da su svi politički procesi pokrenuti protiv onih koji su protivnici aktuelne vlasti.
Iz stranke su poručili da makedonsko pravosuđe funkcioniše po dvojnim standardima i da su svi postupci biti podložni reviziji.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bivši makedonski premijer osuđen na ZATVOR zbog MERCEDESA

Izvor: Blic, 23.Maj.2018

Bivši makedonski premijer Nikola Gruevski osuđen je danas u Krivičnom sudu u Skoplju na dve godine zatvora za podsticanje nezakonite nabavke luksuznog "mercedesa", vrednog 580.000 evra.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.