Ne zaboraviti žrtve sa Šušnjara

Izvor: Politika, 23.Jun.2009, 23:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne zaboraviti žrtve sa Šušnjara

Održan parastos stradalim Srbima sredinom 1941. godine na području Sanskog Mosta i pokrenuta inicijativa za formiranje udruženja koje će okupiti potomke nastradalih

Oštra Luka – Prilikom prošlogodišnjeg obeležavanja godišnjice stradanja oko pet hiljada Srba na Šušnjaru, koji danas pripada federalnoj opštini Sanski Most, pokrenuta je inicijativa da se oformi udruženje potomaka i poštovalaca tih nevinih žrtava.Ovih dana ponovo je oživela ta ideja >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u Oštroj Luci, mestu u čijem hramu je služen parastos za oko deset hiljada stradalih Srba.

– Svih ovih godina se ćutalo i malo ko je znao da je toliki broj Srba ubila muslimanska i hrvatska vojska početkom 1941. a posebno na Ilindan te godine– navela je Zorka Skiba, rodom iz Kruhara kod Sanskog Mosta, koja je i sama bila zatočenik logora „Jastrebarsko” i kojoj je baš na Šušnjaru pobijena najbliža porodica.Skiba podseća da je maja te godine u Sanski Most iz Zagreba stigla satnija „Ante Starčević” na čelu sa Slavkom Dasovićem, Ivanom Konradom i Fabijanom Kurilićem,te da im se tada pridružila i domaća ustaška satnija iz Sanskog Mosta. Kako kaže Skiba, to su ljudi koji su u to vreme bili gospodari života i smrti na ovim prostorima.

– Samo na Šušnjaru, za dva dana, ubijeno je oko pet hiljada Srba.Nažalost, niko nikada nije odgovarao za taj zločin – ističe Skiba. Ona je bila inicijator osnivanjaudruženja koje bi okupilo potomke stradalih.

– Cilj nam je da ukažemo na istinu koja se ne sme zaboraviti, kao i na naše duševne patnje i da pokušamo da tražimo ratnu odštetu – ocenila je Skiba i najavila saradnju sa Spomen područjem „Donja Gradina”, čiji je direktor Milorad Bukva prisustvovao parastosu.On je kazao da Šušnjar i Gradinu vezuje jedna gorka istina – genocid.

Svedok stravičnih zločina ratne ’41. godine na području Sanskog Mosta bio je i Dušan Milanović.Njemu su ustaše, na Ilindan ubile 12 najbližih srodnika.Vukašin Davidović, predsednik logoraša iz Drugog svetsko rata na području opštine Prijedor, izjavio je da je osnivanje ovakvog udruženja neophodno tim pre što prethodni sistem nije pridavao važnosti palim žrtvama u tom periodu.

– Nikada se neće utvrditi tačan broj ubijenih Srba na Šušnjaru i drugim mestima Sanskog Mosta, letnjih dana ’41. godine – ocenio je Davidović podsećajući da je na području njegove rodne Zdene, za tri dana na svirep način stradao veliki broj Srba.Davidović tvrdi da ima podatke da su među glavnim sejačima smrti u to doba bila tri katolička sveštenika:fra Šeremet, fra Nikola Trojčić i fra Trešić.

D. Bulić

[objavljeno: 24/06/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.