Izvor: B92, 17.Maj.2020, 20:24

"Ne damo vladiku" se ori pred Đurđevim stupovima; Joanikije: Nećemo se pokoravati VIDEO

Berane -- Više stotina ljudi dočekalo je večeras aplauzom vladiku budimljansko-nikšićkog Joanikija kod manastira Đurđevi stupovi.

Oni su uzvikivali "Živeo vladika", dok ih je on blagosiljao krstom koji je držao.

Okupljen narod hteo je uđe u manastir, ali ih je sveštenstvo zamolilo da ne ulaze zbog zabrana okupljanja.

U znak dolaska vladike oglasila su se crkvena zvona u manastiru.

Iznad manastira ubrzo potom je ispaljen vatromet, a okupljeni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su uzvikivali "Ne damo svetinje".

Vladika Joanikije rekao je da je podrška naroda zapravo podška Crkvi i svetinjama.

"Nisu nam dali da proslavimo Vaskrs kako valja iako smo bili spremni da ispoštujemo sve mere, nego su u pojedinim hramovima, pogotovo u Podgorici vršili pritisak. Povredili su narod, nisu mu dali da proslavi najveći praznik, vaskrsenje Hirstovo, misli su da će time da oslabe našu veru", rekao je Joanikije.

On je poručio da posle Golgote sledi vaskrsenje.

"Zamislite kakva je to vlast koja decenijama ratuje sa Njegošem i njegovim grobom, a sad ratuju sa Svetim Vasilijem. Krenuli su da biju decu, svoje nečiste i sramne metode koriste protiv mladih. Sram ih i stid bio za ono prebijanje dece u Nikšiću. Oni koji misle da će poniziti našu veru, njih će poniziti Bog", poručio je Joanikije.

Narod je na to uzvikivao "Vladiko, sokole, branićemo svetinje".

Joanikije je kazao da Srpska pravoslavna crkva ne traži ništa više od onoga što je u Crnoj Gori dozvoljeno drugim verskim zajednicama.

"Mi smo za našu veru kada smo na božijem putu spremni da istrpimo svako poniženje, ali da se pokoravamo nećemo. Istrajaćemo, borićemo se i oslobodićemo se", poručio je Joanikije.

On je kazao da nije optužen samo on kao vladika, već i sveštenstvo, na šta je okupljeni narod uzviknuo "Ne damo sveštenike".

"Zadivili smo ceo svet našim litijama, to je jedinstven primer u svetu. Neka samo istraje do kraja i sve će doći na svoje mesto, to je sve blizu i vi to zaslužujete", rekao je on.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"ŽIVOT DAMO, SVETINJE NE DAMO" Doček za vladiku Joanikija u Beranama (FOTO, VIDEO)

Izvor: Blic, 17.Maj.2020

Građani Berana okupili su se večeras kod manastira Đurđevi stupovi kako bi dočekali vladiku budimljansko-nikšićkog Joanikija.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.