Narodna skupština RS o suspenziji referenduma 6. novembra

Izvor: RTS, 03.Nov.2017, 16:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Narodna skupština RS o suspenziji referenduma 6. novembra

Posebna sednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će biti razmatran predlog za stavljanje van snage odluke o referendumu u RS o Sudu i Tužilaštvu BiH, zakazana je za 6. novembar.
Klubovi poslanika SNSD-a, DNS-a, Socijalističke partije i SDS-K podneli su zahtev za zakazivanje posebne sednice i predložili dve tačke za razmatranje.

Predlog odluke o stavljanju van snage Odluke o raspisivanju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << republičkog referenduma i Predlog odluke o stavljanju van snage Odluke o izboru članova Komisije za sprovođenje referenduma, potvrđeno je iz entitetskog parlamenta, prenele su agencije.
Predsednik RS Milorad Dodik je još 19. septembra objavio suspenziju odluke o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH, koji je objavljen u sredu u "Službenom glasniku RS", a stupio je na snagu 29. septembra i od tada teče rok za njegovo održavanje, jer je Narodna skupština RS još nije stavila van snage, odnosno prekinula njenu primenu.
Za održavanje referenduma utvrđena je prva nedelja nakon isteka 50 dana od dana stupanja na snagu te odluke, što znači da bi referendum u RS trebalo održati u nedelju, 19. novembra.
Vladajuća većina u Narodnoj skupštini Republike Srpske na sednici 15. jula 2015. donela je odluku o raspisivanju referenduma, ali do 20. septembra ove godine nije objavljena u "Službenom glasniku RS", što je kritikovala opozicija uz tvrdnju da je Milorad Dodik manipulisao referendumom.
Posebna sednica Narodne skupštine Republike Srpske sazvana za narednu sedmicu bila je tema današnjeg razgovora predsednika parlamenta RS Nedeljka Čubrilovića i američke ambasadorke u BiH Maurin Kormak.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Kormak: Ukinuti odluku o referendumu u Republici Srpskoj

Izvor: RTS, 03.Nov.2017

Ambasadorka SAD u BiH Morin Kormak smatra da bi Narodna skupština Republike Srpske trebalo da ukine, a ne da suspenduje odluku o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH. . "Mi smo od samog početka bili vrlo jasni što se tiče...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.