Mitropolija o krštenju transrodne osobe: Nije u pitanju modernizam nego odgovoran odnos

Izvor: RTS, 07.Nov.2019, 13:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mitropolija o krštenju transrodne osobe: Nije u pitanju modernizam nego odgovoran odnos

Mitropolija crnogorsko-primorska je saopštila da se crkva već decenijama susreće sa "problemom promene pola" i ranije i da nije u pitanju "crkveni modernizam i liberalizam".
Mitropolija crnogorsko-primorska oglasila se saopštenjem povodom nedavnog krštenja transrodne osobe u Podgorici.
U saopštenju se, između ostalog, navodi da se crkva rukovodi tumačenjem Svetog pisma patrijarha >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Pavla prema kojem se na osnovu potvrde medicinske ustanove može konstatovati da je lice promenilo pol i upisati drugo ime, čime se prihvataju medicinski razlozi za takav postupak.
"Ovim i ovakvim tumačenjem Patrijarha Pavla, Crkva se rukovodi već decenijama, što znači da se Crkva susretala sa ovim problemom i ranije, te da slični slučajevi nisu nikakva novost, niti predstavljaju neki navodni crkveni 'modernizam' i 'liberalizam' po mjeri gospodara ovoga svijeta, već su odgovoran odnos prema izazovima sa kojima se Crkva susreće u novije vrijeme", piše u saopštenju.
Dodaje se da "slučajevi promene pola iz opravdanih i vrlo specifičnih razloga predstavljaju potpuno drugačiju stvarnost od propagande i pravdanja istopolnih odnosa i bezumne rodne ideologije kojima smo svedoci poslednjih godina".
"Nikome, pa ni mladoj osobi koja je nesrećno izabrala da, pored obećanja da to neće činiti, javno progovori o svom zdravstvenom stanju i crkvenom statusu, vjerovatno izmanipulisana od nekoga, Sveto Krštenje ne može biti na spasenje, ako se ne odvoji od grijeha, koji se, između ostaloga, ogleda i u učešću u razornoj LGBT propagandi", saopštila je Mitropolija crnogorsko-primorska.
U saopštenju se naglašava da se crkva uvek i u svakom pojedinačnom slučaju stara o spasavanju "duše čovjekove" za razliku od većine medija i raznih propagandističkih organizacija i pojedinaca koji, rukovodeći se svojim interesima i koristeći se poluistinama, od najličnijih ljudskih osećanja, problema, tragedija ili radosti, prave senzaciju i trgovinu.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Oglasila se Mitropolija: I ranije smo krstili trans-osobe FOTO

Izvor: B92, 07.Nov.2019

Crkva se i ranije susretala s krštenjem osoba koje su promenile pol i slični slučajevi nisu nikakva novina, niti predstavljaju neki navodni crkveni "modernizam" i "liberalizam" po meri gospodara ovog sveta, već su odgovoran odnos prema izazovima sa kojima se Crkva susreće u novije vreme, rekli su...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.