Izvor: RTS, 21.Jun.2021, 15:37

Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore: Rezolucija o Srebrenici nije protiv Srba i Srbije

Rezolucija o Srebrenici koju je usvojila Skupština Crne Gore nije i ne može ni u kom slučaju biti usmerena ni protiv jednog naroda i jedne države, a ponajmanje protiv srpskog naroda i Republike Srbije, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore.
Reagujući na, kako su naveli, "napade državnog vrha Srbije i tamošnjih tabloida na Vladu Crne Gore, premijera i predsednika crnogorskog parlamenta", iz Ministarstva spoljnih poslova poručuju da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ne postoje genocidni narodi, već samo pojedinci, što je, kako objašnjavaju, jasno i eksplicitno rečeno u tekstu dokumenta, prenosi RTCG.
"Jasnije i preciznije nego što je to učinio bilo ko, pa i Skupština Republike Srbije prije jedanaest godina. Dakle, odgovornost za genocid, kao što i propisuje međunarodno pravo i kao što se konstatuje u odluci Tribunala u Hagu, može snositi i za njega odgovarati isključivo pojedinac.
Sve ostalo što slušamo i čitamo ovih dana samo je nerazumljivi i čudnim motivima inspirisani pokušaj političkog i medijskog spinovanja teksta Rezolucije, usmjeren, ponavljamo, direktno ka vladajućim strukturama Crne Gore", saopšteno je iz crnogorskog ministarstva.
Brine, kažu, činjenica da je predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, pozvao svešteno lice u Crnoj Gori "da se 'pozabavi' predsjednikom Vlade nezavisne i suverene, susjedne države, koja, pri tome, i ustavno i suštinski uspostavljena i definisana kao sekularna država svih njenih građana".
"Ovakav neprihvatljiv i neshvatljiv istup, ne samo što je suprotan svim obrascima odgovornog državničkog ponašanja, već je, u trećoj deceniji 21. vijeka, zapanjujuće anahron, jer se njime dovodi u pitanje koncept moderne, sekularne i demokratske države i isto takvog društva.
Neshvatljivo je da jedan ovakav stav dolazi od predsjednika parlamenta države, koja je kandidat za članstvo u EU i može se samo pretpostaviti šta o ovome misle naši partneri iz EU, saveznici i prijatelji.
Da i ne pominjemo da to što bi se ovakve i slične poruke mogle tumačiti i kao poziv na rušenje državnog poretka u zemlji, iako iskreno vjerujemo da to nije bila namjera gospodina Dačića.
O nedopustivosti takvog ponašanja, najbolje ilustruje hipotetička situacija i neprikladnost u kom bi Crna Gora pozvala nekog vladiku SPC da se 'pozabavi' predsjednikom Narodne skupštine Republike Srbije", navode iz Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore.
Neprimereno je, smatraju, ali i krajnje pogrešno, da se "crnogorski građani, srpskog nacionalnog predznaka, iznova tretiraju kao pripadnici i 'briga' Republike Srbije".
"Crna Gora je država svih njenih građana, bez izuzetka, ma kako se oni nacionalno i vjerski osjećali i koje god političke i vrijednosne svjetonazore dijelili.
Oni su lojalni građani naše države, Crne Gore, stoga brigu o njima, kao i o svim našim građanima, vode crnogorske institucije.
Institucije koje su tu za njih i zbog njih. Niti jedna država ne može dozvoliti da se odrekne jednog jedinog čovjeka, a ne 30 odsto svojih građana", poručuju iz ministarstva.
Za razliku od "srbijanskog ministra policije Aleksandra Vulina, koji prijeti zabranama ulaska, Crna Gora nudi građenje mostova među nama".
"Umjesto nesporazuma, kao i mnogo puta do sada, od 4. decembra – pozivamo na dijalog. Zarad prošlosti, ali i budućnosti naših pokoljenja, mi pružamo ruku prijateljstva. Kroz istoriju, niko tako snažno nije stajao uz Srbiju, kao Crna Gora, plaćajući čak i najskuplju cijenu.
Ponavljamo, Srbija i srpski narod su za Crnu Goru i njene građane, kao i za njenu aktuelnu vlast i Vladu, više od prijatelja, te da pogotovo zbog toga ovo ne smije biti manir međudržavne komunikacije i sveukupnih odnosa", navode iz Minstarstva spoljnih poslova Crne Gore.
Stoga su, napominju, više puta, a i nastaviće, dodaju, u tom smeru, pozivali na mir i stabilnost.
"Svjesni smo da ne možemo promijeniti prošlost, koja je svakako teška i bolna, ali možemo učiti iz nje, tako što ćemo se sa najvećim pijetetom i dubokim poštovanjem odnositi prema žrtvama ratova na prostoru bivše Jugoslavije, ma koje nacionalnosti i vjere one bile", istakli su iz resora ministra spoljnih poslova Đorđa Radulovića.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.