Ministar pravde donio rješenje o izručenju Sinđelića Hrvatskoj

Izvor: VOA, 18.Okt.2019, 12:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministar pravde donio rješenje o izručenju Sinđelića Hrvatskoj

Crnogorski ministar pravde Zoran Pažin donio je u petak rješenje kojim se dozvoljava izručenje Hrvatskoj državljanina Srbije Saše Sinđelića, svjedoka-saradnika tužilaštva na suđenju za pokušaj državnog udara 2016, radi izvršenja zatvorske kazne za teška krivična djela počinjena u toj zemlji, saopštilo je ministarstvo pravde. Odluku da Sinđelić bude izručen Republici Hrvatskoj, “ministar Pažin je donio u skladu sa nacionalnim zakonima, poštujući bilateralni ugovor o izručenju sa Republikom Hrvatskom i međunarodne standarde u oblasti ekstradicije, kao i uvažavajući pravosnažnu odluku nadležnog suda u Crnoj Gori o ispunjenosti uslova za izručenje ovog lica”.  Ministarstvo podsjeća da su prethodno nadležni državni organi donijeli konačnu odluku o odbijanju Sinđelićevog zahtjeva za azil, budući da je žalbeni postupak u tom slučaju pravosnažno okončan. “Današnja odluka ministra pravde potvrda je odlučnosti Crne Gore da dosljedno i odgovorno ispunjava preuzete međunarodne obaveze, da bude pouzdan partner u međunarodnoj borbi protiv kriminala i da ne dozvoli da bilo koji počinilac teških krivičnih djela nađe utočište na njenoj teritoriji”, navodi se u saopštenju. Viši sud u Podgorici ranije je saopštio da su krivična djela za koja je hrvatski sud osudio Sinđelića na 21 godini zatvora, “kako po važećem u vrijeme izvršenja, tako i po aktuelnom krivičnom zakonodavstvu Crne Gore propisana kao krivična djela – teško ubistvo i teška krađa, za koja nije nastupila zastarjelost krivičnog gonjenja”. Sinđelićevo svjedočenje u slučaju pokušaja terorizma uoči parlamentarnih izbora 2016, doprinijelo je da trinaest osoba, među kojima dvojica nedostupnih agenata ruske GRU i dvojica lidera opozicionog Demokratskog fronta, bude osuđeno na ukupno 69 godina zatvora.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ministarstvo pravde CG odobrilo izručenje Sinđelića Hrvatskoj

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 18.Okt.2019

Crnogorski ministar pravde Zoran Pažin donio je rješenje kojim se dozvoljava izručenje Saše Sinđelića Republici Hrvatskoj radi izvršenja zatvorske kazne za teška krivična djela počinjena u toj zemlji. Saša Sinđelić je, podsjetimo, u Crnoj Gori bio ključni svjedok saradnik Specijalnog tužilaštva...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.