Linkovi

Ministar pravde donio rješenje o izručenju Sinđelića Hrvatskoj


Saša Sinđelić tokom suđenja za pokupšaj državnog udara 2016. godine
Saša Sinđelić tokom suđenja za pokupšaj državnog udara 2016. godine

Crnogorski ministar pravde Zoran Pažin donio je u petak rješenje kojim se dozvoljava izručenje Hrvatskoj državljanina Srbije Saše Sinđelića, svjedoka-saradnika tužilaštva na suđenju za pokušaj državnog udara 2016, radi izvršenja zatvorske kazne za teška krivična djela počinjena u toj zemlji, saopštilo je ministarstvo pravde.

Odluku da Sinđelić bude izručen Republici Hrvatskoj, “ministar Pažin je donio u skladu sa nacionalnim zakonima, poštujući bilateralni ugovor o izručenju sa Republikom Hrvatskom i međunarodne standarde u oblasti ekstradicije, kao i uvažavajući pravosnažnu odluku nadležnog suda u Crnoj Gori o ispunjenosti uslova za izručenje ovog lica”.

Ministarstvo podsjeća da su prethodno nadležni državni organi donijeli konačnu odluku o odbijanju Sinđelićevog zahtjeva za azil, budući da je žalbeni postupak u tom slučaju pravosnažno okončan.

“Današnja odluka ministra pravde potvrda je odlučnosti Crne Gore da dosljedno i odgovorno ispunjava preuzete međunarodne obaveze, da bude pouzdan partner u međunarodnoj borbi protiv kriminala i da ne dozvoli da bilo koji počinilac teških krivičnih djela nađe utočište na njenoj teritoriji”, navodi se u saopštenju.

Viši sud u Podgorici ranije je saopštio da su krivična djela za koja je hrvatski sud osudio Sinđelića na 21 godini zatvora, “kako po važećem u vrijeme izvršenja, tako i po aktuelnom krivičnom zakonodavstvu Crne Gore propisana kao krivična djela – teško ubistvo i teška krađa, za koja nije nastupila zastarjelost krivičnog gonjenja”.

Sinđelićevo svjedočenje u slučaju pokušaja terorizma uoči parlamentarnih izbora 2016, doprinijelo je da trinaest osoba, među kojima dvojica nedostupnih agenata ruske GRU i dvojica lidera opozicionog Demokratskog fronta, bude osuđeno na ukupno 69 godina zatvora.

XS
SM
MD
LG