Milanović: Vreme za rušenje zidova

Izvor: B92, 17.Jan.2013, 11:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milanović: Vreme za rušenje zidova

Zagreb -- Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je danas na sednici Vlade da Hrvatska, u interesu mira i stabilnosti, razgovara i s istokom i sa zapadom.

"Vreme je za rušenje zidova", rekao je Milanović, a objavila Vlada Hrvatske na svom profilu na Tviteru.

Podsetimo, Milanović je juče u Beogradu razgovarao s premijerom Ivicom Dačićem. On je rekao da je do njihovog susreta moglo da dođe i ranije, ali da su neke stvari stajale na putu i da odnosi Beograda i Zagreba >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nisu bitni samo za te dve zemlje, već i za region.

"Ovde smo da vidimo da li možemo bolje. Mi, Srbija i Hrvatska, Hrvatska i Srbija. Prošli smo kroz težak period, a to samo dokazuje da politika nije samo razum, nego i osećaj. Nema ničeg novog, osim što smo samo izgubili pola godine, a zašto, to je sada nebitno", rekao je juče Milanović.

Ministarka spoljnih poslova Vesna Pusić ocenila je da je Milanovićeva poseta dobar, racionalan i koristan pomak u odnosima sa Srbijom, kao i u preuzimanju odgovornosti za vođenje regiona.

Ona je novinarima uoči sednice Vlade rekla da očekuje nove kontakte sa srpskim šefom diplomatije Ivanom Mrkićem, s obzirom na to da su se dogovorili da će u februaru razgovarati o prekograničnim projektima koji bi mogli da budu finansirani iz evropskih fondova.

Prvi susret Milanovića i Dačića izazvao je veliku pažnju i hrvatske štampe. Uz izveštaje sa sastanka u Beogradu, mediji prenose i izjavu predsednika Srbije Tomislava Nikolića o tome da je prvo trebalo da dođe do susreta predsednika, a ne premijera dve države.

Štampa posebno citira Nikolićevu izjavu u kojoj postavlja pitanje o tome da li je Milanovićeva poseta "iskreno prijateljska".

"Jutarnji list" ocenjuje da Nikolić nije slučajno "zasolio" dugo očekivani susret koji je trebalo da otopi zastoj u dobrosusedskim odnosima Hrvatske i Srbije. Razlog za njegov istup zagrebački dnevnik vidi u činjenici da je zaobiđen u dogovaranju posete hrvatskog premijera.

List zaključuje da će u budućnosti odnosi Beograda i Zagreba u većoj meri zavisiti od saradnje premijera nego, kako je do skora bio slučaj - predsednika, podsećajući na dobru saradnju Ive Josipovića i bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića.

I "Večernji list" iz Beograda donosi opširan izveštaj i ističe Milanovićevu izjavu da će Hrvatska pomoći Srbiji na putu prema EU. Uz to se navodi i da su dvojica premijera razgovarala i o tužbama za genocid.

Na dnevnom redu otvorenog dela sednice hrvarske vlade je, kako javlja Indeks.hr, Nacrt predloga zakona o akcizama, Nacrt predloga zakona o poljoprivrednom zemljištu, ispunjenje pretpostavki za početak građenja novog putničkog terminala Aerodroma Zagreb putem dodeljene koncesije, Predlog odluke o preferencijalnoj carinskoj kvoti pri uvozu određenih poljoprivrednih proizvoda, Predlog zaključka u vezi s Projektom objedinjavanja svetlovodne infrastrukture u trgovačkim društvima u većinskom vlasništvu Republike Hrvatske.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Milanović: Vreme za rušenje zidova

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 17.Jan.2013

Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je na danas sednici Vlade da Hrvatska, u interesu mira i stabilnosti, razgovara i s istokom i sa zapadom. "Vreme je za rušenje zidova", rekao je Milanović, a objavila Vlada Hrvatske na svom Tviter profilu. Milanović je juče u Beogradu razgovarao sa premijerom...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.