Odnosi Srbije i Hrvatske ključni za region

Izvor: Press, 16.Jan.2013, 16:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odnosi Srbije i Hrvatske ključni za region

Premijer Vlade Srbije Ivica Dačić rekao je da su odnosi između Srbije i Hrvatske ključni u regionu i u tom smislu veoma je bitno da vlade dve zemlje sarađuju u realizaciji svojih nadležnosti kao što je pitanje međusobnih odnosa.
On je susret ocenio pozitivnim i rekao da izuzetno važno da dve vlade sarađuju u okviru nadležnosti koje im daju Ustav i zakoni dve zemlje.   
"Zato je važna operativna saradnja. Ovaj susret ocenjujem kao pozitivan u kojem smo se dogovorili da naši odnosi treba da se normalizuju i definisali tri korpusa pitanja", kazao je premijer Srbije.  
Dačić je naveo da se prvi korpus problema odnosi na pitanja iz prošlosti, da većina datira od sredine devedesetih, a da je jedna od novijih pitanje presuda Haškog tribunala.   
Drugi korpus pitanja je ekonomska saradnja.
 "Želimo da otvorimo to pitanje saradnje Srbije i Hrvatske bez obzira na promene koje će uslediti zbog ulaska Hrvatske u EU", rekao je Dačić.   
Kao treći segment, srpski premijer je izdvojio približavanje Srbije EU i tu još jednom podvukao da će Hrvatska podržava put Srbije na tom putu.
Dačić je dodao da se nada da će posle susreta sa premijerom Hrvatske Zoranom Milanovićem, doći i do susreta predsednika Srbije i Hrvatske.
"Nadam se da će do susreta dvojice predsednika doći i da će to biti još jedan doprinos normalizacija odnosa dve zemlje", rekao je Dačić.
On je dodao da je posao vlada da rešavaju probleme."Ovo nije nikakva tajna poseta. Nemam komentar da li predsednik Srbije nekome zamera nešto ili ne i ne verujem da bilo šta može da zameri, jer je to što radimo u interesu dve države", rekao je Dačić.
Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je  da je do susreta sa srpskim kolegom Ivicom Dačićem moglo da dođe i ranije, ali da su neke stvari stajale na putu i da odnosi Beograda i Zagreba nisu bitni samo za te dve zemlje već i za region.       
Milanović je na zajedničkoj konferenciji sa Dačićem naglasio da će Srbija imati teži put u EU od Hrvatske i pozvao Srbiju da se obrati za pomoć, istakavši da će "Hrvatska biti fer".   
"Obratite nam se za pomoć. Mi ćemo biti fer, a vi gledajte da li će to tako biti. Hrvatska bez zadnje misli će dati sve od sebe" poručio je Milanović.
Za premijere Srbije i Hrvatske Ivicu Dačića i Zorana Milanovića kasnije danas posle sastanka u četiri oka organizovan je i zajednički radni ručak sa dve delegacije
Radnom ručku će, kako je Tanjugu potvrđeno u Birou za komunikacije Vlade Srbije , prisustvovati potpredsednik vlade Rasim Ljajić i ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić sa srpske, a sa hrvatske strane zamenik ministra inostranih poslova Joško Kličević.
Današnji susret je bio prvi susret dvojice premijera, a do posete je došlo na inicijativu Milanovića.
Kako je juče rekao Dačić, taj sastanak neće biti istorijski po zaključcima, ali će biti poseban, jer dve zemlje moraju da učine korake ka normalizaciji odnosa posle najnovijeg zahlađenja.
"Ne očekujem da to bude istorijski sastanak po zaključcima, već da ćemo se dogovoriti o daljoj saradnji po operativnim pitanjima, svim problemima koji su nastali tokom ratova, ali i o našem približavanju EU", rekao je srpski premijer.
Dačić je dodao da mu je hrvatski kolega tražio da kaže da Hrvatska podržava Srbiju na putu ka Uniji.
"Razgovaraćemo o bilateralnim odnosima, o regionalnoj saradnji. Posle zahlađenja naših odnosa, treba da učinimo korake ka normalizaciji i zato je taj sastanak važan, ali je to samo prvi korak za postavljanje osnova da i naša ministarstva uspešno sarađuju", naglasio je srpski premijer.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Milanović: Susret mogao i ranije, Hrvatska će biti fer

Izvor: S media, 16.Jan.2013

Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je da je do susreta sa srpskim kolegom Ivicom Dačićem moglo da dođe i ranije, ali da su neke stvari stajale na putu i da odnosi Beograda i Zagreba nisu bitni samo za te dve zemlje već i za region...Milanović je na zajedničkoj konferenciji sa Dačićem...

Nastavak na S media...

Srbija i Hrvatska za rešavanje otvorenih pitanja

Izvor: EurActiv Srbija, 16.Jan.2013

Premijeri Srbije i Hrvatske Ivica Dačić i Zoran Milanović potvrdili su 16. januara u Beogradu spremnost dve zemlje da rešavaju otvorena pitanja a sam njihov susret trebalo bi da predstavlja početak otopljavanja odnosa nakon meseci koje su obeležile napetosti. Milanovićeva poseta pozdravljena je...

Nastavak na EurActiv Srbija...

Milanović: Vreme za rušenje zidova

Izvor: B92, 17.Jan.2013, 11:51

Zagreb -- Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je danas na sednici Vlade da Hrvatska, u interesu mira i stabilnosti, razgovara i s istokom i sa zapadom..."Vreme je za rušenje zidova", rekao je Milanović, a objavila Vlada Hrvatske na svom profilu na Tviteru...Podsetimo, Milanović je juče u Beogradu...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.