Marković: Sklonite ruke od Crne Gore

Izvor: RTS, 14.Feb.2017, 18:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marković: Sklonite ruke od Crne Gore

Crnogorski premijer Duško Marković poručio je da svako ko podgreva priču o građanskom ratu, bilo da je iz Crne Gore ili sa strane, treba da skloni ruke od te države.
Duško Marković se, naime, nakon sastanka sa predsedavajućim Saveta ministara BiH Denisom Zvizdićem u Podgorici, na taj način osvrnuo na izjave čelnika Demokratakog fronta koji nisu isključili nasilje jer Specijalno tužilaštvo sumnjiči >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << poslanike Andriju Mandića i Milana Kneževića za umešanost u pokušaj terorizma na dan izbora, 16. oktobra prošle godine.

"Zamislite da neka druga stranka proglasi sebe nedostupnom za pravni poredak? Kako su se ponašali najveći funkcioneri DPS-a kad su hapšeni? Da li je iko proglašavao tužilaštvo i pravosuđe nedoraslim? Ne. Oni koji podgravaju ovaj scenario, bilo da su izvan ili iz Crne Gore, neka sklone ruke od Crne Gore", poručio je premijer, preneli su crnogorski mediji.
Marković kaže da su poruke o građanskom ratu neodgovorne poruke koje ne mogu ugroziti najveću vrednost Crne Gore - mir i stabilnost.
"Ko god pokuša da udari na te vrednosti, imaće naspram sebe državu sa jasnim instrumentima. Naradije bih bio da takvih reči nije bilo. Neodgovorni političari treba da se čuvaju takvih reči", naveo je premijer Crne Gore.
Rekao je da bi najviše volio da takvih reči u Crnoj Gori nema.
"Nažalost, dočekali smo da ih čujemo opet, ali će to biti samo reči. Crnoj Gori je potreban mir i stabilnost, a neodgovorni političari, ako nisu sposobni i spremni da prihvate ono što su demokratski procesi, makar treba da se čuvaju takvih reči", naveo je Marković.
Ono što radi tužilaštvo, kako dodaje, treba da dobije epilog na sudu.
"Svako ko je demokratski vaspitan ima obavezu da pošuje vladavinu prava i ustavni poredak. Nećete valjda reći da zbog toga što je neko opozicioni poslanik može da radi šta hoće. Zakon je isti za sve i niko nije iznad zakona. Država će odgovoriti svim demokratskim sredstvima na pokušaje destabilizacije", kaže Marković.
Premijer je ocenio i da je najava bojkota izbora u Nikšiću predstavlja nastavak političke destrukcije i kompromitacija političkog sistema.
"Ja žalim zbog takve odluke, to nije dobro za Crnu Goru, ali mi ne možemo uticati na političke odluke opozicije. Izbori su prilika kada treba da potvrdite svoju snagu, uticaj, politiku i program. Bojkot vas neće dovesti na vlast, ali taj bojkot, takođe, ugrožava kredibilitet zemlje i njenu demokratiju", naveo je Marković.
Kako je ukazao, to je izbor opozicije, i videće se šta će biti njegov rezultat.
"Da li će to biti korisno za njih, ili će ih takva politička orijentacija baciti na margine političkog života u Crnoj Gori", napomenuo je Marković.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.