Mandić: Srbi su imali posebno mesto u Velikom ratu

Izvor: RTS, 11.Nov.2018, 14:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mandić: Srbi su imali posebno mesto u Velikom ratu

Predsednik opozicione crnogorske stranke Nova srpska demokratija, članice koalicije Demokratski front, Andrija Mandić uputio je čestitku građanima Crne Gore povodom 11. novembra, Dana primirja u Prvom svetskom ratu, istakavši da su Srbi imali posebno mestu u Velikom ratu.
Andrija Mandić je u čestiki ukazao i da taj veliki dan za čitavo čovečanstvo, nije to i za režim u Crnoj Gori, "za koji on nije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << oslobođenje već početak srpske okupacije".

"Svim građanima Crne Gore koji su ponosni na svoje pretke i njihovu časnu i herojsku borbu, čestitam Dan primirja u Prvom svjetskom ratu i trenutak konačne kapitulacije carske Nemačke", naveo je Mandić.
Istakao je da među narodima koji su ostvarili ovu veličanstvenu pobedu i bacili na kolena velike svetske sile, posebno mesto zauzima srpski narod, koji je ispisivao svoju slavnu istoriju krvlju i herojstvom od Cera, Kolubare, Mojkovca, Mačkovog kamena, Topličkog ustanka, Kajmakčalana i nezadrživog proboja Solunskog fronta i oslobađanja Srbije, Crne Gore, Vojvodine, Boke i svih drugih prostora nekadašnje kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.
"Zabranjivati proslavu u Pljevljima, zabranjivati ulazak u Crnu Goru vodećim srpskim intelektualcima i nazivati najpogrdnijim imenima učesnike veličanstvene budvanske proslave 'Pokoljenja dela sude', a nedugo zatim ići u Pariz na proslavu koja se održava istim povodom, može samo da uradi crnogorski režim", rekao je Mandić.
Mandić je ocenio da je "lažna i providna svrha boravka (predsednika) Mila Đukanovića u Parizu, kada njegova vlast na svakom koraku osporava činjenicu da je Crna Gora oslobođena od okupacije 1918. godine".
"Da iskreno misli i oseća veličinu uspeha koji su naši preci postigli, Milo Đukanović bi organizovao veliku proslavu u samoj Crnoj Gori. Nažalost, po ponašanju njegovog režima samo se može zaključiti da oni žale za porazom carevina Austrougarske i Njemačke", istakao je Mandić.
"Nije nikakva tajna da su od nekadašnjeg srpskog naroda iz kraljevine Crne Gore koji je imao iste poglede na prošlost i budućnost, danas formirane dve zajednice koje su postale različite u svemu. Protok vremena nas sve više udaljava jedne od drugih, o čemu veoma ubjedljivo svedoči odnos prema obilježavanju sto godina od oslobođenja u Prvom svetskom ratu", zaključio je Mandić.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.