Makedonija Srbiji: Zovite nas kako treba a ne BJRM

Izvor: Mondo, 20.Jan.2017, 14:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makedonija Srbiji: Zovite nas kako treba a ne BJRM

Ministarstvo spoljnih poslova Makedonije zatražilo je diplomatskim putem od državnih vlasti Srbije da za Makedoniju koriste, kako se navodi, ispravan naziv Republika Makedonija. Odgovor ministra Dačića.

Foto: MN Press

Taj potez usledio je nakon što je na priznanicama za putarinu u Srbiji upotrebljen naziv "Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija" i skraćenica BJRM (na engleskom FYROM), navodi makedonska agencija MIA.

"Korišćenje tog naziva i njegove >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << skraćenice, umesto ustavnog naziva Republika Makedonija, protivno je diplomatskim odnosima koje održavaju Republika Makedonija i Republika Srbija. Tu nedoslednost trebalo bi odmah ispraviti", ističe se u saopštenju makedonskog Ministarstva.

Ministarstvo izražava uverenje da "provokacija koja vređa osećanja građana Makedoniji nije odraz dobrosusedskih odnosa", dodajući da je "neprimereno i sramno da susedi koriste uvredljiva imena", navodi MIA.

DAČIĆ: ZA SRBIJU UVREDLJIVO - REPUBLIKA KOSOVO

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je povodom zahteva Skoplja izjavio je danas da je za Srbiju uvredljivo korišćenje naziva "Republika Kosovo".

Priznati po ustavnom imenu

Dačić je početkom ove godine u intervjuu agenciji Beta rekao da je Srbija pogrešila što je Makedoniju priznala pod njenim ustavnim imenom, dok je Makedonija priznala nezavisnost Kosova.

"Mi samo tražimo obostrano korektan odnos. Ako već protestuju zbog priznanica za putarinu, a šta bi trebalo mi da radimo zbog njihovog priznavanja Kosova i glasanja u Unesko", rekao je Dačić za "Večernje novosti".

Dačić je pitao zašto Makedonija ne napusti Ujedinjene nacije, Savet Evrope, OEBS i sastanke u EU.

"Zašto sede pod tim imenom, a sad im je problem priznanica za putarinu na kojoj to isto piše? Srbija nije promenila stav o priznanju Makedonije, ali i za Srbiju je uvredljivo i sramno kada oni kažu 'Republika Kosovo'", rekao je Dačić.

Dačić je rekao da će Beograd u bilateralnim odnosima sa Skopljem upotrebljavati ustavno ime, ali da će mulilataralno koristiti skraćenicu BJRM koje se upotrebljava u EU i UN.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.