Makedonija: Proglašena albanska republika “Ilirida”

Izvor: Večernje novosti, 18.Sep.2014, 21:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makedonija: Proglašena albanska republika “Ilirida”

SKOPLjE - „Ceremonijalno“ proglašenje albanske takozvane „republike Iliride“ izvršeno je usred Skoplja, na platou ispred spomenika Skenderbegu, gde je akt o osnivanju pročitao samozvani predsednik, bivši poslanik makedonskog parlamenta i lider prve albanske stranke u samostalnoj Makedoniji (PDP) - Nevzat Halili. Samoproglašeni „predsednik“ nove države je rekao da je odluka o proglašenju Iliride doneta na osnovu Ustava SAD gde je navedeno da svaki čovek ima pravo na samoopredeljenje. >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << Dodao je da zahtev da Makedonija funkcioniše kao država sa dve republike počiva na „primeru bivše federacije između Srbije i Crne Gore“. Halili je zatražio da premijer vlade u Skoplju Nikola Gruevski „naredi parlamentu da započne postupak za federalizaciju Makedonije“. Na samom skupu u Skoplju inicijatori su otvorili proces prikupljanja potpisa građana za raspisivanje referenduma o ozvaničenju formirane republike Iliride. Premijer nove albanske „republika“, kako je objavljeno biće Baki Sulemani, a u rukovodstvu je i predsednik Nacionalnog fronta za ljudska prava i slobode, Idriz Sinani. On je za medije na albanskom jeziku izrazio ubeđenje da će „po proglašenju Iliride“, u zemlji funkcionisanje države biti uređeno po primeru kantona u Švajcarskoj. - Jedan parlament će biti za Albance, jedan na Slovene, i sve one koji će živeti na teritoriji Iliride. Uživaće jednaka prava saglasno međunarodnom pravu. Mi ćemo kontrolisati republiku Iliridu. Celu našu teritoriju čuvaće snage garde Iliride - izjavio je Sinani.MIR ILI RAT IDRIZ Sinani je za albanski portal Almakos izjavio da ukoliko ovaj projekat i ideju ne prihvate Makedonci, „problem može biti rešen mirno, mi smo za mir, a ukoliko žele rat, mogu da izaberu šta žele“.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Makedonija: Proglašena albanska republika “Ilirida” (VIDEO)

Izvor: KMnovine.com, 19.Sep.2014, 11:45

„Ceremonijalno“ proglašenje albanske takozvane „republike Iliride“ izvršeno je usred Skoplja, na platou ispred spomenika Skenderbegu.....Akt o osnivanju pročitao samozvani predsednik, bivši poslanik makedonskog parlamenta i lider prve albanske stranke u samostalnoj Makedoniji (PDP) - Nevzat...

Nastavak na KMnovine.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.