Mađarska:Osnivač Fidesa vređao Rome

Izvor: B92, 08.Jan.2013, 18:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mađarska:Osnivač Fidesa vređao Rome

Budimpešta -- Mađarski novinar, jedan od osnivača vladajuće partije Fides, izazvao je oštre kritike u javnosti zbog novinskog članka u kojem je vređao Rome.

Pišući o jednoj kafanskoj tuči u novogodišnjoj noći, koju su navodno izazvali Romi, Žolt Bajer je naveo da je "značajan broj Roma nesposoban za suživot".

"Oni nisu sposobni da žive s drugim ljudima. Ti Romi su životinje i ponašaju se kao životinje", napisao je Bajer.

Mađarski ministar pravde >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Tibor Navračič je kritikovao tekst, dok je predstavnica za štampu Fidesa rekla da stranka neće zauzimati stav o mišljenju jednog od svojih osnivača, preneo je AP.

Opozicione partije pozvale su vlasti da odluče da li Bajera treba krivično goniti zbog netrpeljivosti prema manjinama i podsticanja na mržnju.

Opozicija je, takođe, pozvala Fides da isključi novinara iz svog članstva.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mađarski novinar u kolumni Rome nazvao životinjama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Jan.2013

BUDIMPEŠTA -..Javnost u Mađarskoj uznemirena je zbog kolumne u jednom dnevnom listu u kojoj je novinar, u novogodišnjem komentaru, uvredljivo govorio o mađarskim Romima...Novinar Žolt Bejer, koji je inače i jedan od osnivača vladajuće partije Fides, napisao je u kolumni da "veći deo Roma ne...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.