Linta: Varvarski napadi na pravoslavne hramove u Sarajevu

Izvor: RTS, 18.Jan.2020, 21:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Linta: Varvarski napadi na pravoslavne hramove u Sarajevu

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta najoštrije je osudio varvarske napade na pravoslavne hramove Svetog Save i Svetih apostola Petra i Pavla u Sarajevu.
"Obijanje, pljačkanje i skrnavljenje navedenih pravoslavnih hramova nije ništa novo i samo su jedan od mnogobrojnih anticivilizacijskih napada >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na objekte Srpske pravoslavne crkve u tom gradu koji traju od završetka rata", izjavio je Linta.
Linta je saopštenju za javnost naveo da brojne činjenice pokazuju da je u pitanju kontinutitet rušilačke kampanje i namera potpunog zatiranja viševekovnog postojanja srpskog naroda u Sarajevu, a malobrojnim Srbima se šalje otvorena poruka da nisu dobrodošli i da im je najbolje da se isele.
Linta je pozvao međunarodnu zajednicu i njene predstavnike u Bosni i Hercegovini da konkretno reaguju i zaštite pravoslavne hramove i malobrojne Srbe u Sarajevu i Federaciji BiH.
"Nekažnjeno skrnavljenje pravoslavnih hramova samo je jedan u nizu dokaza da je mit o multietničkom Sarajevu bezočna laž i izmišljotina i da je cilj bošnjačke politike bio proterivanje preko 150.000 sarajevskih Srba, a nakon rata sistematsko cementiranje etničkog čišćenja", zaključio je Linta.
Nakon provale i pljačke Hrama Svetog Save u ilidžanskom naselju Blažuj uoči pravoslavne Nove godine, oskrnavljen je i kompleks crkve Svetih apostola Petra i Pavla u hadžićkom naselju Osenik. Za samo tri dana to je drugi slučaj napada na pravoslavne bogomolje u Sarajevu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.