Izvor: RTS, 02.Avg.2020, 09:55

Linta: Pogoršan položaj Srba u Hrvatskoj, odluka Borisa Miloševića nerazumna

Predsednik Odbora za dijasporu Skupštine Srbije Miodrag Linta rekao je za RTS da ne može da nađe nikakvo opravdanje za postupak Borisa Miloševića i dodao da osuđuje njegovu "nemoralnu, nerazumnu i sramnu" odluku da učestvuje u proslavi zločinačke akcije 'Oluja'".
Miodrag Linta je rekao da je "van svake pameti da politički predstavnik Srba bude u Kninu", gde se, kako je rekao, svake godine proslavlja proterivanje preko 250.000 Srba i ubijanje preko >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 2.000 Srba.

Miodrag Linta je tokom gostovanja u Jutarnjem dnevniku RTS-a ocenio da je "velika laž i licemjerje Borisa Miloševića kada kaže da će njegov odlazak u Knin poboljšati status preostalih Srba u Hrvatskoj i da će doprineti razvoju kulture mira, razumevanja i poštovanja". 
Miodrag Linta je naveo da se u prve četiri godine vlade Andreja Plenkovića, od 2016. do 2020. godine, pogoršao položaj Srba u Hrvatskoj. 
"Imali smo povećan broj fizičkih i verbalnih napada na Srbe, opšti porast nasilja i mržnje u hrvatskom društvu prema svemu što je srpsko. Imali smo rehabilitaciju ustaštva i NDH na jednom višem nivou", rekao je Linta. 
Govoreći o najavi dolaska hrvatskog ministra branitelja Toma Medveda u Grubore, Linta je naveo je da je "neprihvatljivo i nemoralno povezivati proslavu jedne zločinačke akcije i najvećeg etničkog čišćenja u Evropi poslije Drugog svjetskog rata sa dolaskom na jedno od brojnih stratišta gdje je ubijan srpski narod".
"Pozivam Miloševića da još jednom razmisli" "Boris Milošević mora da zna da će njegov eventualni odlazak u Knin predstavljati veliku uvredu i poniženje posebno za krajiške Srbe, ali i za čitav srpski narod. Ja ovom prilikom pozivam Borisa Miloševića da još jednom razmisli", rekao je Linta.
Dodao je da poziva i lidera SDSS-a Milorada Pupovca i tu političku stranku da dobro razmisle šta rade, da povuku svoj dogovor sa Andrejom Plenkovićem i da kažu Borisu Miloševiću da ne ide u Knin.
Linta je naveo da poštuje mišljenje predsednika Vučića, ali da je njegovo mišljenje drugačije. 
"U Hrvatskoj je živelo preko 700.000 Srba" Naveo je da zvaničnici u Srbiju prave grešku kada kažu da je iz Hrvatske proterano 250.000 Srba, a da je živelo 560.000 Srba. 
"U Hrvatskoj je živelo preko 700.000 Srba. Iz Hrvatske je protjerano preko pola miliona Srba. Prema jednom izvještaju izaslanika generalnog sekretara UN iz maja 1993. godine, samo do tada, u prve dvije godine rata je protjerano preko 250.000 Srba", naveo je Miodrag Linta.
Predsednik Odbora za dijasporu Narodne skupštine je rekao da je, prema istraživanju Instituta društvenih nauka u Zagrebu iz 2015. godine, 71 odsto učenika srednjih škola u Zagrebu smatralo da je, kako je rekao, "genocidna NDH prava država hrvatskog naroda".  
"Dakle, preko dve trećine mladih Hrvata smatra da su ustaše patriote, a NDH prava država hrvatskog naroda, a ne da su zlikovci, ubojice", ukazao je Linta.
Na Rači će biti izgrađen spomen-park Dodao je kako "Srbija, srpski narod i Republika Srpska nikad ne smiju da je 'Oluja' završni čin etničkog čišćenja srpskog naroda sa područja današnje Hrvatske i da nikad ne smiju da prihvate da je to bila legitimna i legalna vojno-politička akcija".
"Naše, državno rukovodstvo Srbije i državno rukovodstvo Republike Srpske će na Rači obilježiti 25 godina od progona srpskog naroda sa područja današnje Hrvatske. Biće postavljeno spomen-obilježje kad se izgradi most, biće izgrađen i spomen-park", kazao je Linta.
Naveo je da misli da je bitno da nova Vlada Srbije koja će, kako je rekao, biti uskoro formirana, pokrene jednu diplomatsku političku i pravnu borbu u međunarodnoj zajednici za istinu o dešavanjima devedesetih godina.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.