Izvor: RTS, 22.Jan.2022, 21:35

Krivokapićev gambit, smena Abazovića ili proročanstvo Mila Đukanovića

Da li će premijer Zdravko Krivokapić smeniti svog zamenika ili će prvi potpredsednik Dritan Abazović srušiti njegovu vladu? Hoće li Crna Gora ostati i bez predsednika Skupštine Alekse Bečića? Odgovori se očekuju 3. i 4. februara za kada su zakazane sednice Skupštine Crne Gore. Građani, nezadovoljni najavama Dritana Abazovića o formiranju manjinske vlade, nekoliko dana protestuju u više gradova.
Predsednik Crne Gore >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Milo Đukanović prognozirao je svojevremeno da će Vlada koja ga je skinula sa vlasti posle 30 godina, trajati do januara. Trajaće bar do 3. februara, ali šta će biti do sednice Skupštine na kojoj najpre treba da se glasa o smeni Abazovića, to niko ne zna.

Govoreći o predlogu manjinske vlade, Dritan Abazović je hteo najpre da razgovara sa Demokratskim frontom. Ali, Front izgleda neće sa njim o vladi.
"Ukoliko se nađe na dnevnom redu inicijativa o smeni Dritana koju je inicirao Zdravko Krivokapić, DF će glasati za njegovu smenu i glasaće da se ta inicijativa uvrsti u dnevni red, jer smo i ranije glasali za interpelacije o radu ministara. Verujemo da bi se na taj način stvorili preduslovi da se relaksira politička situacija, ali svakako smatramo da ni Krivokapić ne može ostati na poziciji premijera jer je najodgovorniji za ovo što se dešava", ističe Milan Knežević iz Demokratskog fronta.
Knežević, ipak, sumnja da će Krivokapićeva inicijativa za smenu Abazovića uspeti, jer možda neće biti kvoruma.
DF je krenuo u razgovore sa strankama koje još čine vlast. Za RTS Knežević potvrđuje da je Andrija Mandić pričao sa predsednikom Demosa Miodragom Lekićem.
Dan posle glasanja za smenu Abazovića, ako do toga dođe, glasaće se o inicijativi Abazovića i još 31 poslanika za smenu vlade Krivokapića.
Da li će imati još 10 poslanika, neophodnih za smenu i da li će poslanici stranke Mila Đukanovića podržati Dritanovu manjinsku vladu? Zbog toga je sinoć ispred Televizije Crna Gora bilo protesta.
Osim izdaje volje građana, Dritana za izdaju optužuje i premijer Zdravko Krivokapić: za njega je formiranje manjinske Vlade izdaja izborne volje građana.
"Ja gospodina Krivokapića, to što sam obeća to sam ispunio, i nikad ga neću izdati. Ako on misli da ću ja njega slepo da podržavam u svemu, onda mislim da je pogrešno shvatio moje poverenje. Bio bih licemer i nepošten prema bilo kome, pa i prema vama da kažem da ću vas podržavati u svemu i svačemu. Možda zvuči arogantno, ali da nije bilo mog predloga pod Ostrog, gospodin Krivokapić nikad ne bi bio premijer Crne Gore", rekao je Dritan Abazović, potpredsednik Vlade Crne Gore i lider Građanskog pokreta URA.
Za premijera Crne Gore jedina legitimna opcija za rešenje krize su izbori. Na gostovanje Abazovića, kabinet Zdravka Krivokapića reaguje saopštenjem.
"Više je nego očigledno da će nova zajednička aktivnost koalicije DPS-URA biti udruženi bojkot vanredne sednice Skupštine, koju je inicirala Vlada, a na kojoj će se raspravljati o dva izrazito važna institucionalna pitanja", navodi Krivokapić.
Ima i onih koji tvrde da će krizu rešavati strani faktori.
Slučajno ili ne, zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Gabrijel Eskobar dolazi 1. februara u Crnu Goru, dva dana pre sednice parlamenta te zemlje.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Crna Gora: Nastavljeni protesti protiv formiranja manjinske vlade

Izvor: Danas, 22.Jan.2022

Građani Crne Gore koji se protive inicijativi za formiranje manjinske vlade i večeras su protestovali u nekoliko gradova.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.