Izvor: B92, 31.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kritika Rupelu zbog Mladića

Ljubljana -- List Finance kritikuje ministra spoljnih poslova Slovenije i smatra da on izjavom o Mladiću daje krila srpskim radikalima.

Slovenački list Dimitriju Rupelu prebacuje da, svojom poslednjom izjavom za časopis Juropijan vojs, da izručenje Ratka Mladića ne treba da bude uslov za nastavak pregovora Srbije sa EU, daje podršku radikalnim snagama u Srbiji i šteti poslovima u regiji.

List Finance podseća na to da je Rupel pre samo 19 dana bio u Beogradu, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pred parlamentarne izbore, gde je podržao evropski usmerene stranke, koje u svojim političkim programima najavljuju i izručenje Mladića.

"Poslednjom izjavom, Slovenija se uvrstila među popustljive članice EU, među njima su Italija i Grčka, za razliku od većine skandinavskih država, Holandije i Velike Britanije, koje insistiraju na tome da je izručenje Mladića neophodan uslov za nastavak pregovora", objavljuje Finance i dodaje da Rupel, takvom izjavom, dugoročno ne koristi nikome, a najmanje Sloveniji.

Iz kabineta premijera Janeza Janše je za Finance, povodom izjave Rupela, saopšteno da se, kao i do sada, podržava uključenje Srbije u Evropsku uniju samo uz ispunjavanje postavljenih uslova.

Nekadašnji ambasador Slovenije u Beogradu Borut Šuklje smatra da bi izjava Rupela mogla i da ubrza osamostaljenje Kosova. Šuklje za Finance kaže i da takva Rupelova izjava ne koristi nikome i sigurno ne može pozitivno da utiče na poslove u regiji.

"Naš problem je pre svega u tome da se Evropi sve vreme prodajemo kao poznavaoci regije, a takvim potezima na svoju verodostojnost bacamo čudno svetlo", kaže Šuklje.

Rupel demantovao

Ministar inostranih poslova Slovenije Dimitrij Rupel demantovao je pisanje nezavisnog portala "Juropijen vojs" da se on zalaže da se pregovori Evropske unije sa Srbijom nastave bez prethodnog hapšenja generala Ratka Mladića.

U saopštenju Ministarstva piše da je Rupel na zasedanju ministara inostranih poslova EU "zagovarao podsticajan odnos prema Srbiji i do nastavka pregovora o pridruženom članstvu, bez napuštanja uslova pune saradnje sa Medjunarodnim sudom za ratne zločine na području bivše Jugoslavije".

Kako navodi Ministarstvo, Rupel je upozorio i na nepravednu razliku, koja je nastala izmedju Hrvatske i Srbije.

Dok je EU od Hrvatske zahtevala hapšenje generala Ante Gotovine tek pred početak pristupnih pregovora o punopravnom članstvu, od Srbije zahteva hapšenje Mladića već pre početka pregovora o stabilizaciji i pridruživanju što je bitno niži nivo pregovora koji ne vodi u puno, već u pridružujuće članstvo.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.