Kosovski ministar spoljnih poslova u poseti Sloveniji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Jul.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovski ministar spoljnih poslova u poseti Sloveniji

LJUBLJANA - Na poziv ministra spoljnih poslova Dimitrija Rupela, danas u dvodnevnu posetu Sloveniji dolazi ministar inostranih poslova države Kosovo Skender Hiseni.

Slovenačka državna agencija STA piše da je reč o "prvom susretu između država na tom nivou nakon proglašenja nezavisnosti Kosova 17. februara i početka važenja kosovskog ustava 15. juna".

Prema najavi ministarstva, dvodnevna poseta šefa kosovske diplomatije će u prvom redu biti namenjena >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << predstavljanju i identifikaciji oblika pomoći, koju će Slovenija ponuditi Kosovu za jačanje osposobljenosti administracije, a pre svega u uspostavljanju ministarstva spoljnih poslova i diplomatije. Poseta će, kako se navodi, biti prilika i za jačanje bilateralnih odnosa.

Važna tema posete će biti i aktuelna situacija na Kosovu, a posebno u vezi sa transformacijom međunarodnog prisustva na Kosovu. Sagovornici će razgovarati o nastojanjima za šire međunarodno priznanje Kosova, i razmeniti mišljenja o situaciji u regionu.

Novi kosovski ustav, navodi agencija STA, koji je stupio na snagu 15. juna "pripremio je teren" misiji Evropske unije (EU) Euleks, u okviru koje bi na Kosovu trebalo da deluje preko 2000 policajaca i pravnika.

Kosovski ministar spoljnih poslova će posetiti Sloveniju samo nekoliko dana pred donatorsku konferenciju o Kosovu, što će biti i "prilika za razgovore o ekonomskoj i socijalnoj perspektivi najmlađe evropske države", saopštilo je još ministarstvo spoljnih poslova.

Slovenija je priznala Kosovo 4.marta, a diplomatske odnose su Ljubljana i Priština uspostavile pocetkom aprila. Kosovski premijer Hašim Tači posetio je Sloveniju 9. maja kada ga je, pored ostalih, primio i premijer Janez Janša.

Nekoliko dana nakon toga, 12. i 13. maja, u poseti Sloveniji je bio predsednik kosovske skupštine Jakup Krasnići, koji se sastao sa predsednikom Državnog zbora (parlamenta) France Cukjatijem i ministrom Rupelom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.