Kosnet: Sastanak u Beloj kući veoma važan za Kosovo, Srbiju i region

Izvor: NoviMagazin.rs, 17.Jun.2020, 15:56

Kosnet: Sastanak u Beloj kući veoma važan za Kosovo, Srbiju i region

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu, Filip Kosnet izjavio je da je sastanak u Beloj kući delegacija Kosova i Srbije veoma važan za Kosovo, Srbiju i region.

Konset je za agenciju Telegraf rekao da nema konkretnije informacije ili detalje o sastanku delegacija Kosova i Srbije 27. juna u Beloj kući, sem poziva ambasadora Ričarda Grenela za sastanak.

"Mislim da je ovaj sastanak u Vašingtonu važna prilika za >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Kosovo, Srbiju i region. Obično postoji puno znatiželje o temama razgovora, kakav bi mogao biti ishod, biće dosta nagađanja i hipotetičkih pitanja od sada pa do trenutka sastanka", kazao je Kosmet i dodao da će se distancirati od tih spekulacija.

Po njegovim rečima, Vlada SAD o odnosima Kosova i Srbije razgovara već oko dve godine, i da joj je važno da se u proces pregovora "unese nova energija sa posebnim fokusom na pitanja koja će uticati na svakodnevni život građana, kao što su trgovina i ekonomski razvoj".

Kosnet je rekao da ne zna rok kada bi trebalo da se postigne sporazum, "ali da se proces mora nastaviti što pre".

"Kosovo i Srbija su izgubili puno vremena tokom godina i u interesu i njih  i SAD-a, ali i drugih međunarodnih partnera, uključujući Evropsku uniju je da krenemo ka konkretnim akcijama i uspesima", kazao je on i dodao da za sada ne može da kaže više od toga.

Ambasador je ocenio da Kosovo ima veoma aktivnu, živu i višestranačku demokratiju i da su građani Kosova oktobra prošle godine jasno stavili do znanja da su za promene i da su zainteresovani za ekonomski razvoj, za borbu protiv korupcije i za stvaranje mogućnosti za mlade.

Rekao je da su prioriteti SAD kada je u pitanju Kosovo podsticanje mira između Kosova i susednih država, ali i mir između zajednica na Kosovu.

Ambasador Kosnet je istakao da su veze SAD i Kosova "čvrste poput kamena" i da ne sumnja da će Kosovo i Sjedinjene Države ostati bliski partneri.

"Ponekad imamo nesuglasice i to je jasno, ali to je normalno u partnerskom odnosu. To je normalno u porodici, normalno u odnosima između država. Mislim da ponekad građani Kosova budu veoma zabrinuti zbog toga i misle da će SAD napustiti Kosovo, ali ne bi trebalo tako da razmišljaju", poručio je ambasador Kosnet.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

"Misle da će SAD napustiti Kosovo, ali ne bi trebalo tako da razmišljaju"

Izvor: B92, 17.Jun.2020

Priština -- Ambasador SAD na Kosovu Filip Kosnet izjavio je da je sastanak u Beloj kući delegacija Prištine i Beograda veoma važan za Kosovo, Srbiju i region...Konset je za agenciju Telegraf rekao da nema konkretnije informacije ili detalje o sastanku delegacija Kosova i Srbije 27. juna u Beloj kući,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.