Izvor: B92, 16.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konstitutivnost za Srbe u CG

Podgorica -- Predstavnici Srpskog narodnog vijeća Crne Gore traže da Srbi u toj državi budu konstitutivan narod.

Predsednik Upravnog odbora SNV Crne Gore i poslanik u crnogorskom parlamentu Momčilo Vuksanović rekao je na konferenciji za novinare da je namera sadašnje vlasti u Crnoj Gori da "u novom ustavu uopšte ne pomene Srbe, kojih u toj državi ima 32 odsto".

"Tražimo da srpski narod, prema ustavu koji će biti usvojen ove godine, bude konstitutivan i da srpski >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jezik bude zvanični jezik u Crnoj Gori", objasnio je Vuksanović.

Prema njegovim rečima, nacrt ustava s različitim rešenjima tog pitanja, koji je već dostavljen crnogorskom parlamentu, samo će služiti za javnu raspravu. "Alternative će otpasti i plašimo se da u novom ustavu nećemo biti tretirani ni kao konstitutivan narod ni kao nacionalna manjina. Nama se u Crnoj Gori priprema asimilacija", istakao je Vuksanović.

Profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Kosta Čavoški optužio je crnogorske vlasti da predlogom novog ustava "žele da izvrše genocid nad Srbima u Crnoj Gori". "Zar nije logično da srpska država iz Beograda zahteva od crnogorskih vlasti da Srbi, srazmerno udelu u strukturi stanovništva, budu zastupljeni u Vladi, policiji i državnoj upravi", upitao je on.

Čavoški je rekao da bi Beograd trebalo da traži od Podgorice da tamošnji Srbi "imaju na državnoj televiziji program na srpskom jeziku s ćirilicom, svoju Maticu srpsku, srpsko narodno pozorište i ostale ustanove koje imaju pripadnici drugih naroda".

Predsednik Skupštine SNV Crne Gore Nikola Kusovac ocenio je da su Srbi u Crnoj Gori ugroženi, da žive na marginama društva i da ne mogu da napreduju u državnom aparatu. "Mi ne bismo reagovali da nema te ugroženosti, već bismo nacrte ustava pozdravljali aklamacijom", dodao je Kusovac.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.